/ БГНЕС
Парламентарната група на ДПС излезе с декларация по повод 21 февруари – Международен ден на майчиния език.

Днес много етнически и езикови общности по света ще отбележат деня на родното, майчиното слово и ще заявят на целия свят, че езиковото многообразие е неизмеримо духовно богатство. В съвременния свят почти няма еднонационални държави, в които да се говори само на един език! В многомилионна стара Европа езиците са над 170, а живите езици по света са между 6 и 7 хиляди“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Ерол Мехмед.

Вълчев: Инвестирането в предучилищното образование е инвестиране в бъдещето

Той припомни, че Европейският парламент прие резолюция за защита на езиковото многообразие и с гласовете на български евродепутати.

„Може ли държавата да забрани определен език? Да, ако основната етническа група налага своя език на всички други! България е пример за това. Лошото е, че не говорим за тоталитарна България, която провеждаше асимилационна политика спрямо малцинствата, а за съвременната, европейската, демократичната, толерантната наша държава, която и през 2020 година чрез закони, които се приемат в тази зала, забранява майчиното слово на част от нашите сънародници!“, се казва още в декларацията на движението.

Омбудсманът: Задължителна предучилищна е насочена към деца, за които българският не е майчин

Според ДПС изучаването на майчиния език е изключително важна мярка и за преодоляване на неграмотността, но в момента се наблюдава задълбочаваща се липса на квалифицирани и добре подготвени преподаватели.

„Ние чувстваме днешния международен ден на майчиния език като празник, изпълнен с дълбок смисъл. Поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната любов, всеотдайност и нелека мисия да обучават деца-билингви! Високо ценим техния труд в името на това всички ние да пазим връзката с корените ни!“, казват още от ДПС в декларацията си.