Йоханис поиска образование на майчин език за румънската общност у нас
Йоханис поиска образование на майчин език за румънската общност у нас / БГНЕС
Йоханис настоя за образование на майчин език за румънската общност у нас
87721
Йоханис настоя за образование на майчин език за румънската общност у нас
Йоханис настоя за образование на майчин език за румънската общност у нас
  • Йоханис настоя за образование на майчин език за румънската общност у нас
  • Йоханис настоя за образование на майчин език за румънската общност у нас

За образование на майчин език за румънската общност в България настоя президентът на Румъния Клаус Йоханис след среща с българския президент Росен Плевнелиев. Според Йоханис българската държава трябва да защити румънската общност и да ѝ предостави възможност за обучение на роден език, така както румънската държава предоставя възможност българите да изучават български език.

Двамата президенти откроиха интензивното развитие на търговско -икономическите отношения между двете страни. 1600 румънски фирми работят активно у нас, а 1900 български компании правят бизнес в северната ни съседка. През 2015 година най-много румънски туристи са посетили България - близо 1 милион.

Румъния е сред трите най-важни външнотърговски партньори на България, заедно с Германия и Италия. Икономическите отношения между двете страни се развиват интензивно. През 2015 година двустранната търговия възлиза на 3,7 милиарда евро, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Румънският президент Клаус Йоханис също открои развитието на икономическите отношения, като изрази надежда през настоящата година стокообменът между България и Румъния да достигне 4 млрд. евро. Той настоя за образование на майчин език за румънската общност у нас и допълни, че с президента Плевнелиев са обсъдили въпроса за правата на гражданите, които са част от румънската етническа група в България.

„Смятам за важно двете държави да защитават правата на тези хора, както на румънската общност в България, така и обратното. Те трябва да се възползват от своите права, включително от правото на образование на майчин език, така както се ползват българите в Румъния".

Клаус Йоханис настоя също да бъдат преговорите по делимитацията на морските пространства между България и Румъния в Черно море. По думите му Румъния иска да бъде достигнато решение, което да отговаря на практиката на международните юридически институции.