/ Правителствена информационна служба
Решението за съдбата на базиликата „Света София“ в Истанбул ще се реши до 2 седмици. 

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на петъчния парламентарен контрол. Той отговаря на въпрос от левицата във връзка със статута на базиликата „Света София“, която от музей, отново е на път да се превърне в действаща джамия.

Решението за това се очаква да бъде взето след 2 седмици, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който взе отношение по темата по време на петъчния парламентарен контрол.

„Асоциацията на паметниците от древността и околната среда е подала петиция до Върховния съд на Турция да проучи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, в декрета от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей, е истински или фалшив. Това не е първото искане. Досега няколко пъти е подавано такова искане. До момента всички жалби са били отхвърлени от върховния съд“, посочи Дончев.

Хипотетично, ако се стигне до преразглеждане на статута на културния обект, този въпрос трябва да бъде обсъден на сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Едва тогава българската страна би имала основание за реакция. До тази процедура и този етап не се е стигнало“, поясни той.