С вота си за вас българите показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, посочи Радев
Втори ден продължават консултациите при президента Румен Радев преди връчването на мандата за съставяне на правителство. Във вторник първата среща при държавния глава бе с представители на "Има такъв народ". Втората среща днес е с представители на „Демократична България”.

"С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт". Това заяви Румен Радев пред представители на „Демократична България”.

Георги Димитров

"Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление независимо от неговата форма. Двете служебни правителства, които назначих, не просто стабилизираха, те създадоха една добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Аз съм убеден, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани, това е и основният критерий, по който те ще дават своето доверии към политическите формации в бъдеще. Историята показва, че в трудни моменти демократическите формации са правили стъпка напред, а не в страни", каза още Радев.



Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов изрази надежда този път да се излъчи управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, то е една идея по-лесен, защото на всички е ясно, че няма къде да се ходи”, каза Иванов.

"Промяната не трябва да се разглежда като смяна на едни с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. Мнозинството, което започва да се формира, ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ. Тоест, без политическите формации, които са носители на корупционния вирус. Тази карантина е важна предпоставка за започване на решаването на проблемите. Пред това управление има възможност за рестарт на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет", посочи той.

Георги Димитров

Иванов заяви, че ще работят, за да има корупционна промяна. "Не просто излъчване на нов състав на ВСС и не просто да окажем обществено влияние върху това Иван Гешев да си подаде оставката, защото това трябва да се случи".

Това управление ще може да започне трансформация и модернизация на администрацията, но ще бъде трудно заради хетерогенния характер на мнозинството, смята той.

ДБ влиза в това мнозинство с намерение да внесе капитала, който формация има, каза още Иванов и посочи, че този капитал не е на тях, а на общността, която се бори дълги години за тази промяна.

Наш приоритет е смяна на философията на властта, категоричен е Иванов.

Иванов подчерта, че от „Демократична България” ще държат на присъединяването на страната към Еврозоната в сроковете, които държавата си е поставила вече.

Атанас Атанасов посочи, че сектор „Сигурност” изглежда „дебалансиран”. Той не се съгласи с някои от назначения в сектор „Сигурност”, извършени по време на двете служебни правителства, визирайки главния секретар на МВР.

„По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи. Но някои от назначенията, според нас, не бяха удачни. Например смятам, че главният секретар на МВР, му е твърде висока тази позиция”, заяви Атанас Атанасов. Той поиска ограничаване на органите, които използват СРС-та. Това се отнася и за пълно ограничаване на прокуратурата.



В изявления след консултациите Христо Иванов обясни, че ДБ има изключителен капитал в темите свързани със съдебната реформа и защитата на природното ни наследство, електронното управление и сектор "Сигурност".

Атанасов: Има риск от партийна феодализация на министерствата (ВИДЕО)

Очакваме преговорите с "Продължаваме промяната" да приключат утре. Става забавяне изключително по технологични причини. Вчера сутринта получихме продължението по отделните политики. Не става дума за проблем или някакви различия. Не правете спекулации.

Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация при отделните министерства. Предупредили сме мандатоносителя.