/ БТА
Създаването на Национален съвет за защита от домашното насилие, който да координира държавните органи и политики, поискаха в декларация от парламентарната група на "Демократична България". Декларацията от трибуната на парламента представи народният представител Илина Мутафчиева.

В нея се казва, че в страната ни върлува "тиха пандемия" - "пандемията на насилието над жените". В текста се цитират данни, според които всяка трета жена у нас е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие. Жертвите на домашното насилие от началото на годината са 1738, а от тях 1194 са жени. Съдът приема ревността като смекчаващо вината обстоятелство, а над 44 процента от жените, които са загубили живота си, са били жертва на бившия или настоящия си партньор. Страната ни има само 13 кризисни центъра със средно десет места за настаняване, каза Илина Мутафчиева.

Най-малко 19 жени са загубили живота си през тази година. Ивелина, Яна, Соня, Милена и Петя и десетки други жени можеха да бъдат днес тук и да продължат живота си, ако държавата бе направила няколко прости и важни стъпки през последните 15 години, заяви Мутафчиева. 

В декларацията се посочва, че е необходимо разкриване на кризисни центрове във всички областни градове, сигналите да бъдат препращани до съответния районен съд в рамките на 24 часа, а не както е в момента в рамките на месеци, създаването на национална информационна система, която да съдържа актуална база данни. Мерките за защита да бъдат разширени към незабавно отдалечаване от насилника на жертвата, да бъдат провеждани програми за превенция от насилие, включително учебни програми. В декларацията се призовава за спешни законодателни промени в тази насока.
БТА