/ БТА
"Демократична България" е обезпокоена от нарастващото напрежение, създадено от Руската федерация по границите на Украйна, се посочва в разпространена от пресцентъра на коалицията декларация.

"Недопустими са опитите на Кремъл да постави под съмнение законното право на България и на другите страни от Централна и Източна Европа да взаимодействат със съюзниците си от НАТО за гарантиране на своята национална сигурност. Провокативните изявления на руския външен министър представляват ескалация в стратегията на неговата страна за връщането на сферите на влияние в Европа", се казва в текста.

Напрежението Русия-НАТО: Извънредно изслушване на властта в парламента (НА ЖИВО)

"Демократична България" подкрепя позицията на българското правителство, което твърдо отхвърли подобни ултиматуми, декларират от коалицията. И посочват, че мирният изход от сегашната криза, постигнат по дипломатически път, несъмнено е в интерес на всички европейски страни. Той обаче не може да стане за сметка на възникването на членове втора категория в НАТО, между които и България, се отбелязва в декларацията.

"Не сферите на влияние, а спазването на международното право и на човешките права е солидният фундамент, върху който може да се гради архитектурата на европейската сигурност. Върху нея посегна Кремъл и с незаконната анексия на Крим през 2014 г., и с продължаващата окупация на части от Грузия и Молдова", пишат от ДБ.

Петков: Имаме готов план за евакуацията на български дипломати от Украйна

Според тях напрегнатата обстановка в региона на Черно море през последните години налага включването на въоръжените ни сили в обща система за сигурност в Източния фланг на НАТО. От ДБ посочват, че управлението на ГЕРБ е оставило българските въоръжени сили с недостатъчен военно-технически капацитет и висока степен на зависимост в критични системи от Русия.

"Очакваме Народното събрание да постави като сериозен приоритет развитието на отбранителните ни способности, развитието на отбранителната ни индустрия и задълбочаването на участието на въоръжените ни сили в силите на НАТО, с акцент гарантиране на сигурността на България", заявяват от дясната коалиция. И настояват страната ни да не бъде изключена от консултациите по следващата Стратегическа концепция на Алианса и от дискусиите за всеобхватно предно разполагане на сили в Източна Европа, развитието на технологиите, тероризма и хибридните заплахи, киберсигурността, предизвикателствата от възхода на Китай, използването на Космоса - все теми от визията за НАТО 2030.

"Напрегнатата ситуация в Черноморския регион, предизвикана от политическите и военни действия на Русия, не е повод нито за излишна паника, нито за непростимо лекомислие", смятат от "Демократична България".
БТА