/ ThinkStock/Getty Images
Безсилие срещу корупцията е усещането, което доминира сред българите, показва проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“. Близо 42 процента не биха подали сигнал за корупция, като основните мотиви зад това са страх и недоверие в институциите.

Трансперънси интернешънъл за 2017: България остава най-корумпираната страна в ЕС

Като най-голям проблем анкетираните посочват политическите връзки и назначения, посочи изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов по време на пресконференция. По думите му най-голямото очакване на гражданите е за безпристрастно разследване, ефективни наказания и опазване на данните на подалите сигнал.

България е втора в ЕС по изпълнение на антикорупционни препоръки
 
Над 71 процента от българите очакват разследване по най-високите политически нива, а около 64 на сто са "за" разследване на корупцията на местно ниво, показва националното представително проучване на „Прозрачност без граници“. Политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система са във фокуса на общественото внимание, посочи Калин Славов.
 
"Политически и роднински назначения, търговията с влияние, конфликта на интереси, незаконно финансиране на предизборни кампании - това е, което гражданите са извели като ключови проблеми и прояви на корупцията", обясни той.

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа
 
Лобизмът и нерегламентираното влияние в законодателния процес са най-слабо разпознати като проблем. "Всъщност лобизмът и нерегламентираното влияние в законодателния процес, успяват да прокарат до голяма степен монополни интереси, които достигат до джоба на всеки български гражданин", коментира Калин Славов.
 
Един от най-тревожните резултати е, че близо 42 процента от българите не биха подали сигнал за корупция. Основните мотиви зад тази нагласа обобщи Антоний Гълъбов. "Разбира се, че доминиращият мотив е страх не от самата корупция, а от начина, по който властта функционира през корупционния механизъм. Вторият е недоверие в институциите и собствените възможности", посочи той.

Президентът Радев: Корупцията в България вече се вижда и отвъд океана
 
Все пак 25 процента от българските граждани са склонни да се противопоставят на корупцията. Най-висок процент на готовност да подадат сигнал се констатира в София и областните градове, а най-ниска в малките населени места.