/ БГНЕС
Европа преодоля доста кризи, нито една от тях не беше създадена от Европа. Няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Варна, където се провежда Конгрес на европейските студенти демократи.

"Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигрантската криза ни беше привнесена, защото това е най-хубавото място за живеене в света. Освен това, Европа със своите три управления - Европейски съвет, ЕК, ЕП, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление. Някой път това обаче създава възможност за по-бавни темпове при решаването на кризи. Затова като млади хора това не трябва да ви плаши, защото Европа винаги се справя в това отношение", заяви Борисов.

Когато дефицитът мине 3%, а външният дълг 60%, рискът за криза е огромен. Затова ние като правителство винаги сме се придържали към маастрихтските критерии. И вие когато пораснете или заемете такива постове, трябва задължително да ги спазвате, обърна се Борисов.
 

БГНЕС


Той добави, че бюджетът на държавата не е на дефицит, а на излишък. 13 млрд. имаме фискален резерв, който подпира борда и прави лева към еврото абсолютно стабилен.

Подвеждането по популизма никоя държава не я е довело до добър изход и нашите южни съседи Гърция са ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, МВФ, Световната банка, на всеки шест месеца се занимават с Гърция, каза още Борисов.

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това обясни премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, предаде Агенция "Фокус".
 
На въпрос къде са били силните страни на ГЕРБ при победата на парламентарните избори и какъв съвет би дал на студентите като подход, след като партията е загубил президентските, Борисов казва още: "Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията".
БГНЕС