/ БГНЕС, архив
След близо 4-часови дебати депутатите гласуваха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

През следващата година ще има близо с 400 млн. повече за здравеопазване спрямо миналата, като през 2020 г. предвидените приходи и трансфери са 4 744 704, 9 хил лева.

Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 640 733,7 хил. лв., от които 3 107 134,2 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 533 599,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са в размер на 3 107 134,2 хил. лв., което представлява увеличение с 264 880,0 хил. лв. в сравнение със същите през 2019 г.

Парите за здраве: 2,2 млрд. за болниците, 33 милиона за доболнична помощ

Между първо и второ четене бе гласувано и допълнително отпускане на 12 млн. за извънболнична помощ от оперативния резерв. Така ще има 6 млн. повече за здравно-осигурителни плащания за първична извънболнична помощ, 3 млн. понвече за специализирана извънболнична помощ, както и 3 млн. за медико-диагностична дейност.

Зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер изрази задоволство от увеличения бюджет за извънболнична помощ, но посочи, че това не е достатъчно. Тя настоя, че трябва да се обърне повече внимание на превенцията и скрининга.

Бюджетната комисия: От догодина - минимална заплата 610 лв., минимална пенсия - 250


„Пациентите лесно влизат в болниците, което увеличава броят на хоспитализациите, а трудно намират направления и правят изследванията си в извънболничната помощ. България остава единствената държава в ЕС, която няма скринингова програма. Все повече специалисти настояват за национална програма за борба с рака. Скринингът трябва да е акцент. Благодарим, че давате насока и сигнал, но има още много какво да се направи. Затова смятаме, че има нужда от повече средства в извънболничната помощ“, заключи тя.

От БСП също поискаха парите за здраве за следващата година да бъдат повече от предвидените – 4,9 млрд. Социалистите настояха лекарствата за деца до 14 години да бъдат безплатни и сумата за това да залегне в бюджета на НЗОК, но предложението не бе прието.

Предложение: Да се премахне лимитирането на болничните легла

С поправки между първо и второ четене депутатите отхвърлиха възможността да има изключения от списъка лекарства, за които се дава отстъпка на НЗОК. Така се наложи да преразпределят над 99 млн. лева, които вече са били предвидени за това. Така с 68 млн. лева повече стават средствата за лекарства за специални медицински цели, а с 31,9 млн. лева тези за лекарства за злокачествени заболявания.

Депутатите записаха още и децата с онкологични заболявания, чието лечение е започнало преди навършването на 18-годишнината им, да продължава да се заплаща и след това. По този начин пациентите ще могат да продължават лечението си на същото място, а не да бъдат местени, както е в момента, мотивира се шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

Д-р Нигяр Джафер: Хората трябва да могат да избират здравния фонд, в който се осигуряват

„С новия бюджет се осигуряват навсякъде повече средства. Има нарастване на разходите в извънболничната помощ“, даде пример здравният министър Кирил Ананиев.

Той посочи, че големият въпрос за новия здравен модел ще се работи през 2020 г., за да влезе от 2021 г.