Станислав Балабанов
Станислав Балабанов / Георги Димитров
Прозират интересите на партньорите от „сглобката“ в концесия на терминал „Росенец“, така че е хубаво да се питат независими институции. Това каза депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов в коментар за БТА, след като президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за прекратяването на концесията на терминала.

По принцип президентът има демократичното право като независима институция да отправи питане до КС и да го сезира по този казус, защото и ние, от нашата парламентарна група, изразихме становище преди време, че всъщност има нещо гнило в това бързане по отношение на прекратяване на концесията на „Росенец“, посочи Балабанов.

Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на „Росенец"

Народният представител отбеляза, че концесията е разписана през 2011 г. от Бойко Борисов – човек, който по думите му, днес е „добре изпран в тази добре смазана сглобка“. Според Балабанов няма европейска директива, която да дава възможност за бързото прекратяване на тази концесия. Той отбеляза, че всички концесии по принцип трябва да бъдат проверявани и ако има наистина нарушения на концесията, по отношение на договорните им уговорености с държавата, тогава да се предприемат действия. Тъй като по този казус няма нито едно от изброените до момента неща, прозират може би други корупционни интереси на един от партньорите в тази сглобка – ДПС, коментира Балабанов. 

Ще видим КС какво ще каже, но ако се прекрати тази концесия, да не би след няколко месеца да видим фирми, приближени до ГЕРБ и ДПС, които да се възползват от пристанище „Росенец“, добави депутатът.

Според Балабанов статистиката у нас показва, че от концесиите в брутния ни вътрешен продукт през последните години са влизали едва 0,08 % приходи, което е проблем. И когато се прави одит на концесии, е хубаво да се прави такъв одит и на всички договори за концесии, а не на един конкретен, добави той.

Депутатът отбеляза, че има доверие в КС. За нас прозират интересите на партньорите от "сглобката" в тази концесия, така че е хубаво да се питат независими институции и те да решават и ако има такива помисли, да бъдат спрени навреме, каза още Балабанов.