11% от родените бебета в България са недоносени
11% от родените бебета в България са недоносени / снимка: БГНЕС, архив

Около 11% от бебетата, които се раждат ежегодно в България, са недоносени. Това пред Дарик председателят на фондацията „За нашите недоносени деца" Нина Николова.

Статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната. 15% от родените деца в Многопрофилната болница „Пловдив"за 2014-та година са недоносени, заяви пред Дарик началникът на отделението за новородени и недоносени деца в здравното заведение д-р Диана Аргирова. По думите й броят им се запазва траен и в последните пет години са проплакали между 300 и 350такива бебета.

Все по-често се раждат деца с тегло под 1 кг. В момента при нас се лекуват 19 недоносени деца, 7 от които са с тегло между 700 и 800 грама, обясни д-р Аргирова.

Според Нина Николова, сред основните причини за преждевременните раждания се коренят в начина на живот на бъдещата майка. Основни фактори са стресът и некачествената храна. Все по-често недоносени бебета се раждат от малолетни момичета, категорични са д-р Аргирова и Нина Николова. За последните два месеца, в Многопрофилната болница „Пловдив" са проплакали 3 недоносени бебета, чийто майки са 14-годишни.

По отношение на апаратурата и д-р Аргирова и председателката на Фондацията бяха категорични, че има необходимост от повече и по-модерна техника за високоспециализираната грижа за недоносените деца. Те бяха категорични, че разчитат основно на помощта на дарителите за закупуването на кувьози.

Все още обаче липсва оборудвана линейка за високорискови деца в национален мащаб, обясни Нина Николова. По думите й в случай на преждевременно раждане в по-малко населено място, няма как детето да бъде транспортирано до болничното заведение по адекватен начин и това може да коства живота на новороденото.

Тя бе категорична, че Фондацията „За нашите недоносени деца" се бори от няколко години за осигуряването на такъв тип линейка и този въпрос е поставян нееднократно при срещите с представители на Здравното министерство.

Други новини от Пловдив