Шефът на столичното парно: Има прогнозни дялове – има проблем
Шефът на столичното парно: Има прогнозни дялове – има проблем / снимка: БГНЕС, aрхив

Очевидно е, че там, където има прогнозни дялове при отчитането на парното през отоплителния сезон, има проблеми. Това мнение изрази пред bTV изпълнителният директор на столичната топлофикация Стоян Цветанов. Той допълни, че и законът, и наредбата по въпроса се нуждаят от прецизиране. Трябва експертите топлотехници да предложат решение, смята Цветанов.

Проблеми има и трябва да се търси тяхното решение. Трябва да се направи така, че да е разбираемо за хората как плащат енергията, категоричен е шефът на „Топлофикация".

Много хора са започнали да заявяват нулеви прогнозни дялове за потребяване на топлоенергия. За миналата година тези случаи в София са 15 000. След това, когато е готова изравнителната фактура, те доплащат за парно, което означава, че са се отоплявали. Проблемът за етажната собственост се решава при изготвянето на изравнителните фактури, но през отоплителния сезон се оказва, че съседите кредитират абоната, заявил нулево потребление, но ползвал топлоенергия, стана ясно от думите на Цветанов.

Той е на мнение, че ежемесечен физически отчет на парното в София не може да се случи. „Представете си 402 000 апартамента, в които трябва да влезете на определена дата всеки месец. Става много по-скъпо и по-неудобно за клиентите", каза той. Затова според него остава другото техническо решение – дистанционният отчет. "Топлофикация" има клиенти, които обслужва като топлинен счетоводител с дистанционен отчет и по-думите на шефа й сметките са коректни, а за услугата абонатите плащат 2 лв. на апартамент на месец.

Ако законодателно се реши да бъдат премахнати фирмите за топлинно счетоводство като звено между "Топлофикация" и хората, от дружеството ще поемат извършването на тази услуга. В следващите дни и месеци топлофикацията ще започне да се подготвя за евентуален такъв процес, каза Цветанов. Той изтъкна, че за него е по-важно да се отвори пазарът и да стане наистина либерален, така че всеки един топлинен счетоводител да се конкурира с другите.