Васил Велев с коментар за скандален търг в енергетиката
„Наистина е скандално това, което става”, заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той коментира бъдещия търг за продажбата на електрическа енергия, който стана причина за ново напрежение между работодателските организации и Националната електрическа компания (НЕК)

„В петък беше обявен този търг при условия - 98 мегавата от 1 юли до 30 септември с отклонения - минус 100% до плюс 400. Това означава, че продавачът един ден преди реалната продажба ще казва дали ще продаде за този час нула или 490, или 300, или 200. През нощта ако продаде тези 490, когато на никой не му трябва, а през деня - нула, до какво може да доведе това? В един такъв търг може да участва само лице, което има генерации на мощности, които участват в балансиране и регулиране, и собствена консумация, и собствени дружества”, разясни Велев.
 
Напрежение между работодатели и НЕК заради търг за продажба на ток

„При това търгът беше направен неделим, т.е. само едно лице може да купи цялото количество. Това едно лице може да продава след това тази енергия както реши, при каквито условия реши, т.е. може да манипулира пазара”, обясни още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.
 
„В резултат на острата реакция, която имаше бизнеса, този търг беше канселиран и са обявени два нови - за 75 мегавата и 25 мегавата, като те вече са делими. Минималното количество е по 25, т.е. могат трима да купят по 25. Този, който е за 25, е делим на 5, т.е. могат петима да купят по пет. Другите условия са същите - минус 100% до плюс 400. За такива големи количества това е ненормална практика и няма кой да купи такава енергия, ако няма предварително договорка как точно ще става ден за ден. Бързо направихме анкета сред търговците на енергия, никой не би участвал в такъв търг, защото може да му продадат през нощта цялото количество и нула през деня, когато му трябва. Продавачът решава как да постъпи”, обясни Велев пред NOVA.

„Причините са недоброто управление на НЕК, което всички работодателски организации заявихме преди време. Много се повтарят нещата и ние се превръщаме в пъдари, които да следят. Има такива подобни действия, за които беше предишният скандал с рязкото намаляване на продаваните количества и оттам вдигане на цената на пазара. Работодателите предлагат, за да се постигне един добре работещ пазар, тази  енергия да се продава на пазара ден напред. Пазарът ден напред е този, който дава референтната цена и за Европейската комисия (ЕК), и за нашето законодателство за ел. енергията”, обясни Васил Велев.

Работодателите категорично срещу претенциите на производителите на ток от ВЕИ

Според него, ако не може да се манипулира, не може да има и уговорки между продавачи и купувачи, защото пазарът ден напред не позволява това да се случи. „Формално всичко е спазено. Законът не казва как точно трябва да се продава на борсата. Има указания от ЕК по дело, щяхме да бъдем наказани със сериозни глоби за липса на конкуренция и пазар на електроенергия. Има минимални количества, които трябва да се продават на борсата на пазара ден напред. Тези минимални количества се спазват, формално няма нарушения”, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Голямо количество от този разбит пакет има риск да бъде пак купено от едно лице и да стане същото, което подозираме - манипулиране на пазара, защото енергията ще се купи от няколко формално несвързани, но всъщност свързани лица. Това, което пазарът говори, е лице с инициали Х.К”, каза Велев. Попитан дали става въпрос за Христо Ковачки, Велев заяви: „На българския пазар колегите, които търгуват с енергия, не намират друг, който би могъл да се яви като купувач на такова количество при тези условия”.

За цената на тока: Бизнесът и НЕК - в схватка

Пазарът трябва да се либерализира час по-скоро, да има повече независими играчи на него. Тази временна мярка, която беше въведена, видяхте до какво доведе. Ние настоявахме от 1 юли да се продава на борсата от ВЕИ-ата тази енергия, но се прие преходен период до 30 септември НЕК да продава тази енергия на малките възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и веднага последва такава възможност за манипулиране на пазара”, заяви Велев.
NOVA