Продължаваме да имаме проблем с МОСВ, твърди „Челопеч Майнинг”
Продължаваме да имаме проблем с МОСВ, твърди „Челопеч Майнинг” / netinfo

Продължаваме да имаме голям проблем с Министерството на околната среда и водите - не получаваме разрешение за реализиране на нашите инвестиционни намерения, и поради тази причина сме готови да съдим държавата. Надяваме се в близките дни да се намери разрешение на нашия въпрос. Това се посочва в писмо до БТА на Лорънс Марсланд, изпълнителен директор на "Челопеч Майнинг". Фирмата е концесионер на златното находище в Челопеч.

Според него спорът между "Дънди Прешъс Металс" и правителството на България ще се решава на базата на спогодбата за защита на инвестициите, подписана между България и Холандия, тъй като "Челопеч майнинг", е придобита от дъщерно дружество на „Дънди Прешъс Металс”, регистрирано в Холандия.

От „Дънди” са уведомили българското правителство за намерението да защитят правата си пред международен арбитраж на 29 август миналата година, се уточнява в писмото на Марсланд.

Шестмесечният период за разрешаването на спора по приятелски начин е изтекъл на 1 март тази година и компанията има право да потърси разрешаване на спора от арбитраж, се посочва в съобщението.

В отговор на писмото от Лорънс Марсланд, изпълнителен директор на "Челопеч Майнинг" правителствената информационна служба съобщи, че няма тенденциозно забавяне на решението по проекта на „Челопеч майнинг”.

Според информационната служба разговори с концесионера на най-голямото златно находище в Европа се водят и до момента и мнението на представителите на правителството е, че възможността за намиране на балансирано решение, удовлетворяващо и двете страни, не е изчерпана.

Правителствената информационна служба припомня, че след като министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е поставил въпроса, че с направените две промени на концесионния договор за находището в Челопеч са ощетени интересите на държавата, темата е била обсъдена от Съвета на управляващата коалиция на 9 август миналата година.

Тогава е взето решение да се създаде работна група, начело с вицепремиера Ивайло Калфин, и министрите на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на околната среда и водите Джевдет Чакъров. В нея са включени и експерти юристи от Народното събрание.

Работната група е получила задача да направи пълен анализ не само на концесионния договор за находището в Челопеч, а и преглед от гледна точка на защита на националния интерес, на законодателната рамка, която регламентира отдаването на концесии у нас.

Конкретно за находището в Челопеч работната група реши да се възложи извършването на два независими един от друг правно-икономически анализа на договора. Още след заседанието на Съвета на управляващата коалиция премиерът Сергей Станишев обяви, че след като се направи обективен анализ на икономическите параметри, на въздействието върху околната среда и на юридическите аспекти на концесията, която функционира до момента, ще има позиция на управляващата коалиция и на базата й ще се водят разговорите с конкретния концесионер. За това ще е необходимо известно време, за да сме напълно наясно с всички страни на този въпрос и да бъдем убедителни пред българското обществено мнение, че се водим от икономическия интерес на България, а също така да бъдем аргументирани пред нашите чуждестранни партньори, че в България има предсказуем инвестиционен климат и се спазват принципите на правовата държава, подчерта в изказването си тогава министър-председателят.