/ ThinkStock/Getty Images
Кешовите разплащания остават с таван от 10 000 лева. Това реши парламентът, след като прие окончателно промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. На практика депутатите направиха няколко безсмислени действия с промените, като в крайна сметка до реална промяна не се стигна.

Първоначалният вариант на ГЕРБ – таванът на кешови плащания да падне на 5000 лева и постепенно да бъде свален до хиляда лева в началото на 2019 г. Последва втори вариант – от началото на следващата година таванът да бъде 5000 лв. Тази идея не успя да събере подкрепа при обсъждането в комисия преди окончателното й гледане в пленарната зала.

Предложение за нов таван на плащанията в брой не мина в бюджетната комисия
 
Днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова направи опит да убеди колегите си, но срещна отпор от опозицията, която се усъмни доколко властта всъщност иска да направи промяна. Друга критика към идеята на управляващите беше, че на практика ще затрудни хората от малките населени места. И се стигна до неочаквано предложение от страна на Георги Гьоков от БСП:
 
"Това е смешно. Обикновените хора в малките населени места не правят еднократни сделки за над 5000 лева. Няма такива сделки. Може, ако е супер плазмен телевизор, но хората от малките населени места не си купуват такива телевизори, тъй като 70% от българите получават под средната работна заплата в страната", каза Стоянова.
 
"Лично аз ще гласувам за вашето предложение и ще работя нашата група да подкрепи вашето предложение, ако вие излезете на трибуната и кажете, че намаляването на прага за плащането в брой ще ни даде възможност наесен, когато говорим за новия бюджет, да увеличим пенсиите чрез преизчисляването им", допълни Георги Гьоков.
 
В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ и на практика оставиха таванът на кешови плащания да бъде 10 хил. лв., колкото беше и досега.

Плащанията над 1000 лева по банков път след две години