/ Sofia Photo Agency, архив
Плащанията над 1000 лева по банков път след две години
94000
Плащанията над 1000 лева по банков път след две години
  • Плащанията над 1000 лева по банков път след две години
След две години плащанията над 1000 лева задължително да стават по банков път. Това предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на първо четене от депутатите.
 
В момента преводи по банков път се правят за суми над 10 000 лв.

Настоящите предложения на властта предвиждат от 1 август ограничението да е 5000 лв., от началото на 2018 г. - 3000 лв., а година по-късно - 1000 лв.
 
„Предлага се рестрикция, с която разплащанията в брой да бъдат ограничени за две години до 1000 лева. Няма такава практика в Европа. Това няма да подпомогне и няма да ограничи сивата икономика и всички ние добре го знаем”, каза Георги Търновалийски от БСП.
 
Оценката на опозицията за това предложение е, че е текст, който лобира в интерес на търговските банки, защото по думите на депутата в последните години те основно печелят от такси и комисионни – такси за откриване на банкови сметки, такси за обслужване, такси за поддържане на банковата сметка, за закриване. А сега ще се наложи и такси за ПОС-терминали по малките магазини, ако позволим това да се случи, каза Търновалийски.
 
Според него, от друга страна, тази рестрикция ще доведе до нови, немалки и ненужни разходи за малкия и средния бизнес, а и за хората.
 
От своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в НС, изрази съмнение, че именно такова е мнението на Търновалийски.
 
„Против сте и срещу ограничаването на плащания в брой, които са едни от възможностите за генериране на сива икономика и Вие много добре го знаете, защото сте бивш данъчен служител, зам.-министър на финансите и Ви съжалявам, защото съм убедена, че Вие не мислите така по тези въпроси, но сте принуден пред тази зала да търсите обосновка за отрицателния си вот”, каза Стоянова.