Младенов за претенциите на Румъния: Несериозно е да подскачаме от едно изречение
Младенов за претенциите на Румъния: Несериозно е да подскачаме от едно изречение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България по никакъв начин няма да попречи на изграждането на „Южен поток”, категорично заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред Дарик. В предаването „Седмицата” той обясни, че той е в наш интерес и съответствието с изискванията на Европейската комисия ще бъде абсолютно осигурено.

„Когато България взима своите решения относно начините, по които осигурява своята енергийна независимост, ще ги взима на базата на няколко критерия. Първият критерий е дали всички проекти, които ние разглеждаме, осигуряват независимостта на нашата страна енергийно. Второ, дали те са свързани с логиката на законодателството и на изискванията на Европейския съюз. Това са политическите въпроси. Оттам нататък вече начинът, по който се структурират нещата, е съвсем различен”, уточни Младенов.

Логиката, в която ЕС върви, заедно с България, е към осигуряване на повече диверсификация, на повече източници, така че Европейският съюз като цяло и неговите страни индивидуално да не бъдат 100% зависими от един източник или от един начин на доставка на енергия”, каза още той. 

„Набуко” има много проблеми, които излязоха в един момент, включително и с финансовата оценка колко би струвало изграждането на тръбата”, коментира още министър Младенов. „Все още няма ясен ангажимент от страните доставчици, че те могат да пуснат определено количество газ в тази тръба. Но в перспектива аз съм убеден, че това, което „Набуко” иска да постигне, свързването на югоизтока с Европа за доставки на газ, това ще се случи”, заяви той.

„Дали ще се казва „Набуко”, дали ще се казва нещо друго, това ще се случи. И тук за България като страна, през която минават голяма част от тези проекти, ключови елементи са изграждането на нашата връзка с Турция, интерконекторът ни с Турция, както и интерконекторът ни с Гърция. Разбира се, и с останалите страни. Но тези две са приоритетни, защото в перспектива те ни дават най-голямата възможност, ако има някаква криза отново, ние да стигнем до друг енергиен източник, преди да чакаме да се случи този проект, онзи проект, онази голяма тръба”, обясни още той.

Николай Младенов не подмина и темата около спора за 17-те квадратни километра в Черно море, който Румъния породи преди седмица. „Това е въпрос, който трябва да бъде решен на базата на принципите, по които се съгласяваме, че го решаваме. На базата на добронамерения дух в интерес на истината, който и двете страни имат, за да намерим изход от тази ситуация. И затова, аз пак ще го кажа, аз публично в дискусии по конкретиката на този спор няма да вляза, защото смятам, че колкото повече има публични дискусии по тази тема, толкова повече се ограничават възможностите ни да го решим”, каза Младенов.

„Все пак на едно-две изречения в интервюто на един министър в Румъния тук да подскачаме цялото общество и да реагираме с декларации в парламента и т.н. не е разумно”, обясни още той. Младенов увери, че вариантите са доста добре подредени, „доста са ясни и решението ще се намери в рамките на преговорите”.

На 21 март пред местен новинарски телевизионен канал румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че „съществува спорна зона” между Румъния и България по отношение на държавната граница в Черно море, в което неотдавна бяха открити находища на газ и петрол, и между другото спомена, че трябва да бъде обсъдено и положението на т.нар. „румънско малцинство” в България.

„Съществува спорна зона на държавната граница с България по отношение на държавната граница на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 кв. км, не е много, но между европейски държави, сътрудничещи си максимално в много аспекти с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не бъдат решени много бързо”, каза той и допълни, че тази тема съществува от много време и изтъкна, че Румъния не е влязла в етап на предявяване на претенции.