Инспекцията по труда: Бизнесът да се съобразява с жегите
Инспекцията по труда: Бизнесът да се съобразява с жегите / БГНЕС, архив

Главната инспекция по труда напомня на работодателите да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите във връзка с предупрежденията за високи температури. Това се посочва в съобщение на ГИТ.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия - вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки, се посочва в съобщението.

Градусите скачат още, оранжев код за високи температури в 11 области

Сред мерките са промяна на работното време, на тип работа, като се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, осигуряване на подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма. Мерките са описани са описани в наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Полезни съвети в жегата

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са определени и изключения, според които при горещини навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.