Гръцкият парламент гласува порция рестриктивни мерки
Гръцкият парламент гласува порция рестриктивни мерки / снимка: Reuters

Гръцкият парламент ще гласува късно днес допълнителни рестриктивни мерки, съобщава агенция ДПА.

Мерките предвиждат намаляване на пенсии и заплати. Те са част от пакета с реформи, които Гърция трябва да реализира в замяна на новия спасителен заем от 130 милиарда евро, пише БТА.

Предвижда се намаляване на минималната работна заплата с 22 процента. За хората под 25-годишна възраст свиването на заплатата ще е 32 процента.

Агенцията отбелязва, че безработицата сред младите хора в страната е близо 50 на сто.

Вестник "Та неа" пише, че парламентът ще гласува също намаляване на пенсиите с между 12 и 20 процента и промени в колективните трудови договори.

Рейтинговата агенция Standard & Poor`s понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Гърция от „СС" до „SD" (селективен дефолт). Де факто селективният дефолт означава нулев рейтинг, тъй като е по-нисък от принципно най-ниския рейтинг, даван от S&P`s - "CC". Това е логично, вследствие колосалния ръст на външния дълг на страната, който, натрупан в условията на глобална криза и погрешна финансово-политическа политика, Гърция към днешна дата не може да обслужва.

Понижението на кредитния рейтинг на Гърция от S&Р няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, съобщи министерството на финансите на страната. Според ведомството тази стъпка на агенцията е била предварително заявена и всичките последствия от нея са били прогнозирани, планирани и отчетени в съответствие с решенията на Европейския съвет и еврогрупата.

Въпреки помощта от 110 млрд. евро за три години и половина, одобрена от ЕС през май 2010 г., Атина продължи да бъде заплашена от банкрут. Това наложи отпускането на допълнителен кредит от ЕС, МВФ и ЕЦБ на стойност 120 млрд. евро.

Още икономиченски новини четете в Lev.bg