/ БГНЕС, архив
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на блицконтрола в парламентарната комисия по регионално развитие, че две от фирмите, участващи в търга за тол системата, обжалват обществената поръчка.

Две са отворените ценови оферти за изграждане на тол системата

Министърът уточни пред журналисти, че ще се пледира за максимално бързо като срокове за произнасяне на компетентните институции. Ще изискваме предварително изпълнение и се надяваме да бъде допуснато от компетентните органи, най-вече от КЗК, за да може да пристъпим към сключване на договор с избрания изпълнител, каза министър Нанков и изрази надежда да има такъв в рамките на следващите няколко седмици, за да може до 2018 г. да има внедрена тол система.
 
Колко ще струва изграждането на тол системата?

В отговор на журналистически въпрос министърът каза, че по закон, ако ВАС не се произнесе в полза на възложителя, то10% от стойността на договора остават за сметка на участника в търга, чиято жалба е уважена.

Би могло между 50 и 60 млн. лева да бъдат отделени от приходите от тол такси за ремонт на общински пътища, коментира министър Нанков. Той обаче допълни, че може да се постави под въпрос дали е справедливо генериран ресурс от облагане за преминаване през републиканските пътища, да се влага за общински.

Регионалният министър: Ресурс за системата за тол таксите ще има през 2019 г. (ВИДЕО)

В рамките на блицконтрола министърът отбеляза, че с постъпления от тол таксата ще може да се финансира и довършването на последните 50 км от магистралата "Хемус", като разходите за това може да бъдат редуцирани до не повече от 500 млн. лева след препроектиране на участъка.