/ снимка: БГНЕС
Отворени са ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
 
Колко ще струва изграждането на тол системата?

Едната ценова оферта е на консорциум "Капш трафик солюшънс", в който участват: "Капш телематик технолоджис България" ЕАД, "Капш телематик сървисиз" ООД, Полша, "Капш трафикком" ЕООД, Италия, и "Капш трафикком транспортейшън", ЕАД, Испания ТРАФИККОМ ТРАНСПОРТЕЙШЪН" ЕАД, Испания. Тя е за 149 997 000 лв. без ДДС.
 
Втората оферта е на консорциум "Тол България", в който са "Телелинк" ЕАД, "Сиенсис" АД и "Сирма солюшънс" АД и е за 193 500 000 лв. без ДДС.
 
Държавата ще прави предприятие за въвеждане на тол системата

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване той ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи, посочват от АПИ.
 
Регионалният министър: Ресурс за системата за тол таксите ще има през 2019 г. (ВИДЕО)

Предстои в кратък срок тръжната комисия да излезе с протокол и класиране на участниците в обществената поръчка въз основа на получената комплексна оценка на офертите на участниците, която включва оценка на техническото и ценово предложение.
 
Възложителят Агенцията "Пътна инфраструктура" ще се произнесе с решение за избор на изпълнител в законно установените срокове.