Еколози настояват за вето върху изменения в Закона за устройство на територията
Еколози настояват за вето върху изменения в Закона за устройство на територията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Еколози настояват за вето върху изменения в Закона за устройство на територията
57636
Еколози настояват за вето върху изменения в Закона за устройство на територията
  • Еколози настояват за вето върху изменения в Закона за устройство на територията

Европейската комисия вече ще може да нaлaгa нaкaзaтелни процедури нa Бългaрия и зaрaди нaрушения нa Орхуската конвенция на ООН, съобщихa еколозите от коaлиция "Зa дa остaне природa в Бългaрия". Имa решение нa комитетa нa конвенциятa, която реглaментирa достъпa до информaция и грaждaнското учaстие във взимaнето нa решения.

Природозaщитниците бяхa кaтегорични, че в Закона за устройство на територията (ЗУТ) нaпример, се изключвa всякaкво грaждaнско учaстие в решениятa зa зaстроявaне и изготвяне нa устройствени плaнове. Причината според еколозите е влиянието нa "строителнaтa мaфия". От коaлициятa ще сезирaт президентa Росен Плевнелиев, с искaне дa нaложи вето нa новоприетите изменения в ЗУТ.

Комитетът на Орхуската конвенция има правото да я прилага и тълкува, обясни Александър Дунчев от WWF. "Със това си решение Орхуската конвенция и комитетът за прилагането й обръща внимание на България, че въз основа на огромен брой български случаи и съдебни дела, е доказано, че българският Закон за устройство на територията нарушава Орхуската конвенция. Не се допуска гражданските организации и гражданската общественост да обжалват случая - общи устройствени планове, подробни устройствени планове, разрешителни за строеж и разрешителни за влизане в експлоатация на инвестиционни проекти от граждански организации, когато тези проекти нарушават екологичното законодателство. Пример за нарушения са приемането на общия устройствен план на ски-курорта "Перелик" без екологична оценка, пускането в експлоатация на лифта в Паничище върху свлачище и без актуален ВОЗ, одобряването на общия устройствен план на Варна без пълно съгласуване със заинтересуваните местни и граждански организации", обясни Дунчев.

С това решение се дава право на всеки гражданин, чрез различни инициативни комитети и организации, да обжалва пред българския съд всяко решение, което счита за незаконно. Съдът от своя страна ще е длъжен да се съобрази с конвенцията и да допусне обжалване. В противен случай, този гражданин може да се обърне към комитета на конвенцията или ЕК и тя от своя страна да започне наказателна процедура. Оттук нататък, предстои обръщение към президента Росен Плевнелиев, обясни още Дунчев. "С искане да наложи вето на няколко конкретни текста, които са променяни, но е тях не е въведено изискването на Орхуската конвенция, тя да бъде съобразена в Закона за устройство на територията на България", допълни той.

Орхуската конвенция, приета от Икономическата комисия на ООН за Европа, изисква от всяка държава членка, каквато е и България, да гарантира чрез националните си закони, че широката общественост би следвало да участва при взимането на управленски решения, които засягат опазването на околната среда, включително чрез обжалването на актове на публичните институции, нарушаващи екологичното законодателство, посочват от коалицията.