Eдри тютюнопроизводители плашат с блокади, дребни - не изключиха контрапротест
Eдри тютюнопроизводители плашат с блокади, дребни - не изключиха контрапротест / снимка: БГНЕС
Eдри тютюнопроизводители плашат с блокади, дребни - не изключиха контрапротест
78238
Eдри тютюнопроизводители плашат с блокади, дребни - не изключиха контрапротест
Eдри тютюнопроизводители плашат с блокади, дребни - не изключиха контрапротест
  • Eдри тютюнопроизводители плашат с блокади, дребни - не изключиха контрапротест
  • Eдри тютюнопроизводители плашат с блокади, дребни - не изключиха контрапротест

Предложеният вариант за разпределяне на националните доплащания за тютюнопроизводителите тази година раздели бранша - като част от едрите производители заплашиха с протести и гладна стачка, а дребните стопани не изключиха контрапротест. Причината е предложението на земеделското министерство тази година над 90% от производителите да получат по-висока ставка - с 0,45 лв. на килограм, за сметка на едрите производители.

В МЗХ обсъждат утре отново схемата за подпомагане

Утре в 10.00 ч. по покана на министър Десислава Танева представителите на бранша ще обсъдят отново предложението. В ефира на Дарик Георги Ралчев, експерт в Дирекция „Държавни помощи и регулации" на земеделското министерство защити подкрепата на дребните стопани с ниските изкупни цени тази година. Той даде пример с броя на заявилите подпомагате производители на най-масовия сорт тютюн - „Басми" - от 35 000 заявители, 1500 души са в графа едри производители.

Експертът подчерта, че за първи път за последните 10 години се отчита подобен драстичен спад в изкупната цена специално за сортовата група „Басми". С цена от порядъка от порядъка на 4 лв. за килограм, а и под тях - тази година е прецедент за страната и за сектора, каза още Георги Ралчев.

Ето защо предложеният вариант, който все още не е окончателен, е максималният интензитет на тази помощ да бъде насочен към дребните, към най-уязвимата група от производителите, допълни той. Като обясни, че над 90 процента от стопаните се обхващат с една ставка, която е с 0,45 лв. по-висока спрямо миналогодишната.

За сметка на това е предложено големите производители да бъдат солидарни с дребните като бъде наложен един таван на плащането, над който средствата да бъдат преразпределени и насочени към по-малките стопани.

„Ако те намерят мотивите, с които да ни убедят, че 5% не трябва да са солидарни с останалата част от 95% - при тези редица причини, и слаба реколта и ниски изкупни цени. Ако те намерят мотиви, с които да ни убедят, че има по-добро разпределение на средствата, ние сме отворени това нещо да го приложим", каза още Георги Ралчев преди утрешната среща в министерството.

Недоволни готвят подписка и декларация за утрешната среща

В ефира на Дарик председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев съобщи, че организацията ще внесе утре в земеделското министерство декларация, в която ще настоява субсидиите да се разпределят според договореното преди две години. В същото време обаче от Сдружението на производителите на ориенталски тютюн защитиха идеята за по-високи ставки за дребните стопани. Освен, че няма да протестират, те не изключиха и контрапротести, ако надделеят интересите на едрите в бранша.

Въпреки че недоволството на големите производители в сектора доведе до това част от тях да свалят доверието си от предсадетелят на Националната асоциация Цветан Филев, днес той беше категоричен, че ще продължи да защитава тютюнопроизводителите. „Напрежението дойде от там, че в предложението е заложено да бъдат разделени тютюнопроизводителите на едри и на дребни. Проведохме поредица от срещи с недоволни производители, които с основание протестират, защото получават по-ниски ставки, наполовина в сравнение с миналата година", отбеляза още Филев.

„В момента се събира подписка към деклрация, която ще връчим утре на министъра на земеделието - тя е с акцент, че Националната асоциация на тютюнопроизводителите има сключено споразумение през 2013 г. средствата да бъдат разпределени по примера на 2012 г., или по друг начин казано коректно", съобщи Цветан Филев.

Има анонси за протести, няма потвърждение за старт на гладна стачка

Без да взима страната на едрите или на дребните в бранша, Цветан Филев не отрече, че има настроения за протести и блокади на гранични пунктове, но не успя да потвърди информациите, че вече е започнала градна стачка сред производители в Исперих. „Да не избързваме с констатация кога и как ще бъдат направени протестите, огромното ми желание е казусът да се реши на масата на преговорите", коментира още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Според него еднакво доволни няма да излязат производителите от утрешната среща, идеята била всички да са еднакво недоволни.

Кметът на Сатовча, Арбен Мименов, който ръководи и Сдружението на производителите на ориентилски тютюн обаче подчерта в ефира на Дарик, че протестират и са недоволни само едрите стопани.

Арбен Мименов: Предложението защитава 95% от производителите на ориенталски тютюн

Един килограм тютюн, произведен от обикновените, дребните тютюнопроизводители е изключително трудоемък - те не разполагат с машини, още се ползва магарето, коня и вола, няма напояване, коментира Мименов.

Той допълни, че тази група хора произвеждат тютюн само за преживяване - те по никакъв начин не печелят от това. „Вересиите им са до края на годината, като вземат парите и ги покриват веднага, затова мотивът ми основно е бил, че себестойността на килограм тютюн при дребните стопани е много по-висока, отколкото при едрите", допълни кметът на Сатовча.

Няма да отстъпим от това, което е предложено в момента - то защитава около 95% от производителите на ориенталски тютюн в България, категоричен беше Арбен Мименов. Той добави, че би се съгласил на компромисно решение за разпределението на средствата - до 7000 лв. или до два тона и малко да получат по 3,45 лв., а всеки килограм отгоре да получава по 1,50 лв.

Арбен Мименов подчерта, че няма как стопаните от неговото сдружение да протестират срещу схема, която подкрепят, но може да организират контрапротести. Призивът на кмета беше въпросът да се реши, без да се политизира темата.