ДКЕВР заседава за лицензите на ЕРП-тата
ДКЕВР заседава за лицензите на ЕРП-тата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДКЕВР заседава за лицензите на ЕРП-тата
71586
ДКЕВР заседава за лицензите на ЕРП-тата
  • ДКЕВР заседава за лицензите на ЕРП-тата

Отнемането на лицензите на трите електроснабдителни дружества ще бъде разгледано от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Процедурата бе започната миналия месец, след като стана ясно, че дружествата дължат около 350 млн. лева на Националната електрическа компания, за които е сезирана и прокуратурата. В същото време дружествата имат вземания от НЕК за зелена енергия.

Ако се стигне до отнемането на лицензите, в дружествата ще бъде назначен особен търговски управител, който ще има всички права за управление с изключение на разпореждането с имущество. Доставките на ток няма да бъдат застрашени.

Малко след началото на процедурата трите ЕРП-та поискаха драстично увеличение на тока. След като председателят на ДКЕВР Боян Боев оповести исканото от тях поскъпване, част от тях обясниха, че не искат по-висока цена за крайния потребител, а промяна в баланса на компонентите, формиращи цената.

Пред енергийната комисия в парламента дружествата заявиха, че са изправени пред огромни финансови трудности заради недовзетите от НЕК пари. От ЧЕЗ дори обявиха, че ако не са задържали от парите в собствената си хазна, е било възможно да изпаднат в несъстоятелност.

„Ние започнахме да правим периодични прихващания. Още в момента, в който се установи, че повече не може заради финансовото състояние на дружеството, или трябваше да обявим несъстоятелност, или трябваше да направим нещо, така чче да поддържаме дружеството във финансово състояние, което да позволява работата му", заяви Кремена Стоянова от дружеството.

В първото си интервю след началото на процедурата по отнемане на лицензите, председателят на регулатора Боян Боев заяви пред Дарик, че трите дружества нерегламентирано са прихванали пари от НЕК.

Той потвърди, че ако дружествата платят в рамките на една седмица тези 348 млн. лева, се прекратяват всякакви процедури само при тези условия.

„В нашето решение е представено обосноваване на нашето искане със съответно плащане на електроснабдителните дружества", допълни Боев.

Той обаче не отрече, че тези пари са дължими на дружествата и евентуално могат да влязат в цената на тока за следващия период. В края на март компаниите подадоха ценовите си искания за поскъпване на тока, без да включват именно тези пари:

„Около 8% е дневната на EVN, на другите са около 13-14% - дневната, а нощната е долу-горе по две", допълни той.