България вади от фризера „Бургас – Александруполис”
България вади от фризера „Бургас – Александруполис” / снимка: БГНЕС, архив

„България вади от фризера петролопровода „Бургас – Александруполис”, под това заглавие гръцкият вестник „Елефтеротипия” пише, че българското министерство на околната среда и водите е одобрило документацията по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на петролопровода „Бургас – Александруполис”.

Гръцкият зам.-министър на околната среда Янис Маниатис е казал, че положителната оценка е важен знак за по-нататъшна реализация на проекта.

„Елефтеротипия” посочва, че проектът върви към крайната си фаза и че могат да стартират предвидените от закона консултации с общинските власти в районите, през които ще минава трасето на петролопровода.

Петролопроводът „Бургас – Александруполис” е енергиен проект, който ще бъде използван за транспортиране на руски и каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море. Проектът среща силна съпротива в България заради опасенията че транспортирания с танкери до Бургас нефт може да замърси катастрофално Южното Черноморие при евентуална технологична катастрофа. Петролопроводът е предвиден да представлява алтернативен транспорт на руски петрол, заобикалящ танкерния трафик в проливите Босфора и Дарданелите. За целта трябва да се изгради петролопровод с дължина 279 км, като по-голямата част от трасето ще минава през България. Предвижда се капацитетът на петролопровода да е 35-50 милиона тона годишно.