България сред първите в ЕС по преки чужди инвестиции като процент от БВП
България сред първите в ЕС по преки чужди инвестиции като процент от БВП / netinfo
България е на водещо място сред новите страни членки на Европейския съюз по размер на преките чуждестранни инвестиции като процент от БВП, сочи редовният икономически доклад на Световната банка за ЕС 8+2.

Докладът традиционно изследва процесите в бившите социалистически страни от Източна Европа и в изследването не са включени данни за Кипър и Малта, обясниха от офиса на банката у нас.

Предишната поредица от тримесечни икономически доклади за осемте страни от ЕС, наблюдавани от Световната банка, е разширена, така че да се включат България и Румъния към осемте централноевропейски и балтийски държави, присъединили се към ЕС през 2004 година.

През 2006 година икономическият растеж в региона е получил нов тласък, но през 2007 година вероятно ще бъде малко по-умерен, е един от изводите на доклада. Изтъква се, че реалният растеж на БВП се е засилил най-вече в Полша, Словакия и Румъния.

В резултат от подобрената динамика през второто полугодие балтийските страни, Словения и България също са реализирали по-голям растеж спрямо предходната година.

Появява се тенденция към по-висока инфлация и докато в Полша и Чехия тя остава под контрол, останалите държави имат проблеми с достигането на изискванията на еврозоната, се посочва в доклада. В балтийските страни, както и до известна степен в България и Румъния, нарастването на заплатите и кредитите води до прегряване на икономиката и до значителен инфлационен натиск.

Корекциите на регулираните от държавата цени и повишенията на косвените данъци също дават тласък на инфлацията в няколко държави. Очаква се и през тази година да има повишения на регулираните от държавата цени за по-голямата част от посочените 8+2 страни от ЕС.

Единствено Полша и България успяват да подобрят структурните си бюджетни баланси, отбелязва докладът. Най-лоша е била финансовата дисциплина в Унгария и Словакия.