/ БГНЕС
Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов на конференцията "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.", която се провежда в НДК. Повод за дискусията е предложението на Европейската комисия за средствата за кохезионна политика и новите предизвикателства в сферата на сигурност и миграция.
 
"Всичко добро, което сме направили през последните години за над 20 млрд. лева, сме го направили по тези програми, което дава възможност за повече инвестиции, БВП, повишаване на квалификацията на хората", заяви премиерът.
 
ЕС се нуждае от ясна визия за основните политически и икономически приоритети Европа 2030 г.
 

БГНЕС


Той изтъкна значимостта на инфраструктурата и то не само като магистрали, железопътни линии, пречиствателни станции, но и конкурентоспособност, дигитална и енергийна свързаност. "Затова считаме, че кохезионна политика е тази, която може да събира доста сфери и политики на ЕС", каза Борисов.
 
Премиерът акцентира още, че всички страни от ЕС съжаляват за решението на Великобритания да напусне ЕС и напомни, че в следващата финансова рамка ще "липсват доста милиарди". "В същото време Европа е амбициозна и имаме още няколко много важни теми - киберсигурност, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана и миграционната криза", посочи Борисов.

"Миграцията и кохезията са темите, които най-често ни разделят, всеки иска да реши вътрешнополитическите си проблеми и като се прибере вкъщи да каже - ние победихме, ние постигнахме най-добрия резултат за съответната страна", заяви премиерът.
 
Той повтори позицията на страната по темата за миграционния натиск - както ние сме затворили границите и се минава само през КПП-та, това трябва да направят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово страни като Италия, Испания, Гърция. Европа произвежда толкова кораби, ще се купят 100-200, толкова армия имаме, толкова полиция - ще се командироват, процесът ще може да се контролира, изтъкна Борисов.
 

БГНЕС


"Ние приемаме необходимостта от реформи в кохезионната политика, включително нуждата от това тя да бъде много по-свързана с приоритетите и сферите на икономическото развитие", изтъкна преди началото на конференцията вицепремиерът Томислав Дончев. "Приемаме виждането на тези страни, които казват, че ние трябва да гарантираме, че парите се харчат в адекватна правна среда", каза той.
 
Вицепремиерът отбеляза също, че трябва да продължи финансирането на регионите, които са по-изостанали. "Освен вътрешната кохезия, ние трябва да мислим за свързаност не само между държавите-членки, която е тема. Ние трябва да мислим за свързаност както е темата Западни Балкани с държавите, които не са членове на ЕС. Свързаността би донесла сигурност, икономическо развитие, нови икономически възможности", добави той.
БТА