/ Пресцентър, МС
С изграждането на газовия участък Лозенец - Недялско капацитетът на транзитния газопровод за Турция ще достигне от 14 до 15,7 млрд. куб.м газ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, инспектира проекта. Предвижда се обектът да бъде завършен през 2018 г.
 
"Доволен съм, че догодина по това време ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки", отбеляза премиерът. Той подчерта и активната работа по интерконекторите със Сърбия и Гърция.
 
Ще се осъществи ли проектът "Балкан"?

По думите му реверсивните връзки се строят и се създава възможност в европейския газов хъб да постъпва газ от различни източници - азерски, руски, втечнен газ, газ от Румъния и други. По отношение на самия газов хъб "Балкан" премиерът изтъкна, че предпроектното проучване предстои да стартира и ще бъде направено с европейски средства.
 


"Вижда се разликата между заварката по Южен поток, която беше правена преди време и това, което се строи в момента", каза още премиерът Борисов. "Говореха как са подписали с Азербайджан за огромни количества газ, но той не може да дойде по въздуха. Така че, сега това, което те пожелателно правеха, ние на практика правим възможно", добави Борисов.