За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори здравните власти препоръчват да ги ограничаваме в менюто си. Британски учени обаче обявиха, че са много полезни и намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл".

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, за които много хора харчат пари, за да си купуват хранителни добавки. Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и доста фибри", каза проф. Дерек Стюарт от шотландския институт "Джеймс Хътън".

Учените изложиха ползите от картофите и доказателствата за тях в доклад от 60 страници, в който анализираха и предишни трудове по темата. Те призоваха скромният продукт да бъде преоценен заради "ясните ползи за здравето".

Вижте как се отразява на тялото ни близо 1 година на картофена диета (СНИМКИ)

Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав". 

"Сравнени с други храни, като плодове, месо и листни зеленчуци, картофите често се смятат за по-лоши източници на витамини и минерали. Това не е правилно", пишат учените.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9. Освен това минералите в тях оцеляват на обработването и високите температури при готвенето. А и те засищат много повече в сравнение с храни със същото въглехидратно съдържание.

Предишни изследвания с много участници показаха, че картофите предпазват от сърдечносъдови заболявания, а замяната на месото с тях и със зеленчуци намалява опасността от инфаркт.

Не съхранявайте картофите в хладилник

Друг труд установи повишена когнитивна функция у възрастните, които редовно ядат картофи. Те спират и влошаването на "плетора от дегенеративни заболявания".

Още здравословни съвети:

Любимите ни препечени храни крият рискове за здравето

Зеленчукът с най-специфична миризма понижава холестерола

Загърбването на фруктозата ускорява метаболизма ни само след 8 дни

Днес е полезно, утре - вредно: 9 мита за здравословното хранене

Десет храни с магически сили

Вижте кои са най-здравословните съчетания на храни

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА