Враца
Враца / Дарик Враца - архив
С отворено писмо към гражданите се обърна Ученическият общински съвет във Враца. Поводът е Международният ден против насилието на жените. Публикуваме писмото без редакторска намеса: "Уважаеми граждани, информационната епоха, в която живеем, е толкова опасна, че губенето в обема от информация е неизменна част от живота ни. Повод за написването на това отворено писмо е Международният ден против насилието на жените. Ден, който малко институции ще отразят подобаващо. Ако погледнем хронологически назад, в България за първи път право на глас жените получават на 6 март 1938 г., или преди 79 години.  Само за сравнение, жените в Швейцария получават своите права едва през 1971г. Процесът на признаване авторитета на жената е от изключителна важност, защото знаем как те са били третирани, поробвани и насилвани. Този символичен акт им отрежда съответното място в обществото и позиция, която заслужават.

Но с получените права не им се отрежда нужната сигурност – всички знаем за поне един случай, в който жени са малтретирани от своите съпрузи, родини, работодатели, искащи да наложат мнението си чрез агресия върху тях. Ние, от Ученически общински съвет-Враца, знаем, че този процес се предотвратява в началния етап на човешкото развитие - юношеството. Да издевателстваш върху някого, който е далеч по-слаб от теб е проява на личен комплекс. Важен фактор е и средата, в която личността израства. Затова ние искаме да сложим прът в колелото и да потърсим отговорите на въпросите за тази масова агресия в младите, преди още да се е зародила в по-ключовите нива от живота ни. С учителите-будители, които младите хора от нашия град номинираха, а от УОбС наградихме в началото на месец ноември, ще коментираме казуси, свързани с агресията, юношеската агресия в училище и как се преодоляват кризите на „проблемните“ ученици и  кои наистина са те?

Защото пасивността е порокът на съвременния човек. Пасивността обезличава и ни прави безразлични, неосъзнати, аполитични, равнодушни, безразсъдни и безизразни. Тези и още много подобни термини се включват към понятието „пасивност“.  Всъщност са думи, които не прилягат да бъдат прибавяни към определението „млад човек“. И точно от подобен род събития се нуждаят младите хора – за да се обърнат към себе си и да разберат, да погледнат и другата страна, защото учениците често виждат нещата в първо лице.

Агресията не е начин на налагане. Агресията е лош пример, който децата възприемат непринудено, а за да няма малтретирани жени, всичко трябва да започне от семейството. Когато то липсва и е изгубено безвъзвратно, то училището и учителите са тези които се стремят да ни го „вкоренят“, докато и те самите не станат жертви на психическия или физическия насилствен процес.

Срещата - дискусия на учителите-будители с УОбС - Враца ще се организира на 27 ноември  от 19:30ч. в Синя зала на Младежки дом - Враца.
Вашето присъствие ще означава много за нас! Заповядайте: 27 ноември от 19:30ч. в Синя зала на Младежки дом Враца.".