Врачанският митрополит Григорий и кметът Калин Каменов при откриването на изложбата.
Врачанският митрополит Григорий и кметът Калин Каменов при откриването на изложбата. / Дарик - Враца
Уникална изложба се откри във Враца по повод 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Деца от 5, 6 и 7 клас на Основното училище „Васил Левски“ подредиха свои икони, рисувани по повод празника. Изложбата откри врачанският митрополит Григорий, а сред официалните лица бе кметът на града Калин Каменов. „Много хора се чудеха защо точно икони сме избрали да подредим на този ден. Ние смятаме, че връзката между традиции и история, между изкуство и християнски ценности, е изключително уникална, неразривна и много силно емоционална. И именно тя по неповторим начин ще допринесе за полагането на фондамента, на основата на модерни ценности в нашите деца. Нашите деца не могат да бъдат подготвени за бъдещето, ако не осмислят своята история, своите национални герои и национални светини. И не се облегнат на ценностите, които изкуството и християнството винаги са предлагали като възможност за оцеляване и отстояване на българската нация. Затова си позволихме да направим тази връзка между изкуството, историята и християнството“ – каза директорът на училището Румен Петков.

„Васил Левски не случайно е наречен апостол на свободата. Знаем кои са 12-те апостоли до Иисус Христос. Знаем и за 70-те апостоли, които също разпространяваха християнството по целия свят. Равноапостолни са свети братя Кирил и Методий, и свети Константин Велики и ние знаем техните заслуги. Но тук народът ни се е произнесъл – той е нарекъл Васил Левски апостол на свободата. Самият ни народ го приравнява с най-великите учители на Църквата Христова и учители на християнството. И това не е наложено от един или друг човек, а от целия наш народ. Затова на тази дата не е нужно само да говорим за апостола на свободата и да си припомняме кой е бил той, но да го почетем, както учи един свети отец, с подражание“ – подчерта врачанският митрополит Григорий.

Изложбата.
Дарик - Враца


Петнадесет икони са подбрани за изложбата, която е подредена и в момента пред читалище „Развитие“ във Враца. Сред образите са тези на Иисус Христос, света Богородица, св. Иван Рилски, св. Георги, св. Николай. Към всяка икона децата са написали на ръка текст, който разказва за изобразения светия. Подредени са също портрети на Васил Левски, дело на малките художници от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство.

След откриването на изложбата се състоя концерт по повод празника на симфониета „Враца“ и духовият оркестър към читалище „Развитие“. Врачани се насладиха на български и възрожденски произведения.