Монтана иска да има професионален колеж
Монтана иска да има професионален колеж / Дарик Враца - архив

Има категорична широка подкрепа за създаване на държавен интегрален професионален колеж в Монтана. Идеята се възприема позитивно от по-голямата част от местната общност – ученици, учители, родители, бизнеса, гражданите.

Това става ясно от представително маркетингово изследване на нагласите в област Монтана по темата, разработено от Агенция „Ноема” по поръчка на Министерството на образованието и науката. Изследвани са дълбочинно нагласите за това дали изобщо е необходим колеж, ще успее ли той да привлече кандидати и към какви направления и специалности има потенциален интерес, бизнесът ще се ангажира ли и по какъв начин.

В анкетите са участвали 1062-ма ученика от 10 до 12 клас, от общо 3205 в областта. Интервюта са направени и със 120 от общо 313 регистрирани фирми в област Монтана с наети над 10 човека, което прави допитването представително. В област Монтана обаче едва 8 на сто от фирмите са с над 10 човека, останалите 92% са микро фирми. Тези над 300 по-големи предприятия са структуроопределящи, защото осигуряват препитание за 65% от заетите, а в микро фирмите работят само 35 на сто.

Изследването беше представено на работна среща на Инициативния комитет за създаване на държавен професионален колеж в Монтана с директори на средни училища, професионални гимназии и работодатели от област Монтана. В срещата участваха ексминистърът на образованието проф. Тодор Танев, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов, народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова и областният управител Ивайло Петров.

В Инициативния комитет с председател доц. д-р Борислав Великов, народен представител на Монтана от Реформаторския блок, заместник-председател на парламентарната комисия по образование и наука в 43-то Народно събрание, участват граждани, общественици, предприемачи, представители на местната и централна власт, народни представители от област Монтана.

Над 70 % от бизнеса подкрепя категорично създаването на колеж, който да подготвя необходимите му кадри за областта, и са готови да помагат, включително с парични дарения за част от издръжката му. Те биха се включили с осигуряване на места за стажанти, почасова работа на колежаните срещу заплащате, осигуряване на ментори и учители по практика, както и в изготвянето на учебните програми и в процеса на валидиране на знания и умения.

Всяка пета фирма изразява готовност да дава и стипендия на колежани, които после да назначи за постоянно. Най-предпочитани от работодателите в областта са професиите от направление „техника, инженерни специалности” и „селско стопанство”. Няма добри дърводелци и стругари в областта под 55 години, е само едно от посочените мнения в анкетите на фирмите.

Какво казват абитуриентите? Около 60 на сто от младите биха искали да напуснат областта и да отидат в чужбина, София и други големи градове в страната, за да учат, работят и търсят по-добри перспективи. Над 90 % от отличниците заявяват, че искат да продължат да учат. Част от младежите казват, че биха искали да продължат образованието си, но семействата им не разполагат с финансови средства. Те биха разгледали възможността да продължат образованието си в професионален колеж в Монтана, привлечени от възможността да работят и се издържат сами като едновременно с това учат. Всеки трети младеж обаче смята, че добре платена работа и добър живот може да се намери и без по-високо образование.

Отчитайки ключовата роля на професионалното образование и необходимостта от целенасочени усилия за подобряване на икономическото и социалното състояние на Монтана и на целия Северозападен район, съзнавайки, че високата професионална квалификация и специализация на работната сила в нашия край е ключ за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и благосъстоянието на хората, смятаме, че това може да бъде постигнато единствено със съвместните усилия на държавата, бизнеса и широката общественост”, каза доц. Великов. Той подчерта, че ще е необходима широка разяснителна кампания и комуникационна стратегия за колежа.

 

Г-жа Десислава Атанасова заяви, че подкрепя идеята на доц. Великов за създаването на първия пилотен държавен професионален колеж в Монтана, и се надява, че идеята Монтана да е пионер в тази насока ще срещне подкрепата и на ПГ на ГЕРБ.