/ БТА
Жени и мъже със стогодишни автентични носии дефилираха в павликенското село Недан. Това е празник, с който отбелязваме 150 години от създаването на Народното читалище „Селска любов-1874“ в селото, отдаваме почит към миналото, а с дефилето показваме, че красотата на българската носия е непреходна, каза музеологът Дияна Митева, която е организатор на събитието.

БТА

Големият интерес показа, че ценностите се връщат на мода, а доказателството е, че освен възрастните жени от Недан и съседните села, към празника се присъединиха и много млади хора, част от които чужденци, посочи тя. Автентичните носии, пазени в раклите на бабите и прабабите, бяха извадени и демонстрирани в съпровод на самодейни състави.

БТА

Жури от етнолози, етнографи и историци оценяваше и описваше всяка една носия, нейния произход, специфичните шевици и бродерии, елементите от които е съставена. Идеята е всичко това да остане за следващите поколения, за да се знае как това съхранено от векове богатство може да бъде преоткривано, посочи Митева.

БТА

Повечето от носиите, демонстрирани в дефилето, са от Северняшката фолклорна област. Те са предимно двупрестилчени – с пищимал, престилка и риза. Обичайното забулване на главите бе с кърпа или месали, както и котки - начин, по който жътварките са запазвали главата и лицето си. Носиите, които са носили неомъжените жени, също са запазени, но при тях главата е покрита с цветен венец или с китки.

БТА

Най-характерното е, че всеки регион има свой вид шевица. Запазените елементи за района на Павликени, Полски Тръмбеш, Плевен и Свищов е с червени и черни конци, изобразяващи цветя и квадратна фигурова шарка. Друг характерен елемент в бродериите е вплитането на детелини и полски цветя.

БТА

Това е първото издание на фестивала на автентичната носия. За етнографите е много ценно как през годините носиите са преплели елементи от различни региони. Диана Митева показа своята носия, в която са вплетени орнаменти от русенския край. Зимна ватирана женска носия от село Караисен, наречена Шеменка е била ползвана от жените, когато през зимата са ходили за вода на гераните, но орнаментите към носията и двуплатовата престилка са привнесени от жените от Долна и Горна Липница, дошли като невести в Караисен, разказа за БТА Галя Личева, секретар на читалището в Караисен. През 1913 година стотици бежанци от Одринска Тракия намират убежище в района на село Павел в община Полски Тръмбеш, а класическите носии, които българките са донесли със себе си и са били съхранени от техните наследници също бяха представени на дефилето днес.

БТА

През последните години в Недан, Стамболово, Дъскот и в други села край Павликени се заселиха много чужденци и този празник беше много интересен и за тях, а предложението им - догодина да покажат техните автентични носии, уточни Митева.
БТА