/ Sofia Photo Agency, архив
Децата с аутизъм са дискриминирани и изолирани, тъй като не всички разбират тяхното състояние. Те не са болни или заразни деца, а такива, в които има много заложби. Има данни, че 10 процента от децата с аутизъм са гении.

Това коментира пред Дарик  Теодора Паприкова - ръководител на проекта „Иновативно интеграционни социално - здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства”.
 
В рамките на пет месеца екип от специалисти е работил с 15 деца с аутизъм между 5 и 15 години и с техните родители.
 
Учени ще диагностицират аутизъм чрез кръвен анализ

Един от основните проблеми при деца с аутизъм е ненавременното му откриване. Диагностицирането е трудно, тъй като аутистичният спектър съдържа над 300 вида. Колкото по-рано се открие това разстройство и започне работа с децата, толкова по-лесно впоследствие те се приобщават, социализират и интегрират, обясни специалистът.
 
Причина за късното откриване на аутизма е и отричането от страна на родителите, че детето има проблем.
 
Такива деца се приемат добре в градини и училища. Проблемът е, че с тях трябва да работят ресурсни учители, а такива няма достатъчно. Педагозите пък не са обучени да разпознават симптомите на тези разстройства.
 
Децата, чието състояние е по-тежко, по-често изпадат в криза, добави Паприкова.
 
„Това не значи, че те са агресивни или нападателни. Едно колело, боядисано в червено например, може да ги провокира и от уплаха, тъй като това е нещо ново и необяснимо за тях, те да изпаднат в такава криза. Затова нека ние да погледнем с техните очи, за да възприемем техния свят, призова тя.