Варненци все по-често разпускат в екзотични страни
Варненци все по-често разпускат в екзотични страни / Дарик Варна, архив

Варненци все по-често напоследък избират почивка или екскурзия в екзотична дестинация. През последните години се наблюдава и засилен интерес в тази посока от страна на добричлии и други части на Североизточна България. Това разкри управителят на туристическа агенция Пролетина Златанова на форум в „Златни пясъци", посветен на приоритетите в транспорта.

Тъй като екзотичните почивки започват предимно с полет от летище София, туристите от североизточната част на страната са подложени на дълъг и изморителен път още преди да се качат на самолета. „От гледна точка на туроператорите варненци и всички от региона заслужават по-бързо и по-удобно пътуване до столицата", заяви Златанова, намеквайки за недовършената магистрала „Хемус".

От друга страна подобряване на инфраструктурата ще доведе и до увеличаване на туристопотока в региона, смята тя. От бързо и сигурно транспортиране се нуждаят и тези, които желаят да посетят Варна и забележителностите в Североизточна България. При един качествен и сигурен път туристическите атракции ще са по-достъпни, мотивира се управителят на туристическа фирма. На същото мнение били и останалите работещи туроператори в България.

Нужен е по-добър път и между Варна и Бургас, който да съкрати времето за пътуване и увеличи сигурността на пътуващите между северното и южното крайбрежие. Заради задръстванията между курортите, това лято на няколко пъти туристи изпуснали полетите си, разкри още Пролетина Златанова. Според нея транспортът може да провали и най-добре планираната почивка. А модерният турист изисквал много повече от преди, защото разполагал с повече информация и търсел истината, а не обещанията.