Общината с план за бързо реагиране при премахване на паднали дървета
Общината с план за бързо реагиране при премахване на паднали дървета / DarikNews.bg, архив

Досегашната практика сигналите, постъпили в общината за паднали клони или дървета, да бъдат препращани на районните кметства, ще бъде променена, съобщи градоначалникът Иван Портних.

„Към момента, според механизма, който работи, всички постъпили сигнали се обобщават от администрацията и се препращат на фирмите по райони. Така нивото на контрол не е задоволително. Този механизъм ще бъде променен. Сигналите ще отиват директно при районните кметове, а те ще носят пряка отговорност за отстраняването на падналите дървета“, обясни Портних.

Той увери, че плановата резитба ще продължи и за целта е осигурено финансиране. Именно тя е допринесла за много по малобройните случаи на прекършени и повалени от силния вятър дървета през последните дни в сравнение с минали периоди, подчерта кметът.

Той съобщи още, че общината ще закупи машина за почистване на уличните шахти, но на три пъти по-ниска стойност от обявената преди години в размер на половин милион лева. Тя ще бъде на разположение на общинската фирма, а външните договори на фирмите, почиствали до момента, ще бъдат намалени.

Общо 15 сигнала за паднали дървета са постъпили в общината заради влошената метеорологична обстановка, отчете още кметът.