/ ГЕРБ-Варна
Повишаването на доходите може да стане със стимулиране на бизнеса, а не с регулации
Лиляна Павлова в интервю за Дарик
101576
Лиляна Павлова в интервю за Дарик
  • Лиляна Павлова в интервю за Дарик
"Да отстояваме интересите на България в Европейския парламент ще е една от моите лични каузи и най-важното, което ми се иска да постигнем като един силен отбор, като силен глас на България". Това заяви в интервю за Дарик кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС и варненски народен представител Лиляна Павлова. 

Тя открои три важни приоритета. Първият е страната ни да получи по-голям бюджет по линия на регионалната политика и той да достигне 18 милиарда лева за следващия програмен период. Втората много важна задача е тези средства да се договарят по начин, по който да достигнат до по-малките населени места.

„Досега регионалната политика на общо европейско ниво отиваме основно в големите градове. У нас в 36 града живее 85 на сто от населението на страната. Нормално е първоначално инвестициите да отидат там. Сега искаме да предоговорим парите и да отстоим концепцията, че за нас в България са важни малките населени места. За да не се обезлюдават, за да се подобри инфраструктурата, трябва да бъдат привлечени инвестиции и хората да останат да живеят там”, изтъкна Павлова.  

Освен за земеделските производители, които по думите на Павлова са много важни, ще се търси подкрепа и за общините в селските райони. В момента има общини, които не попадат нито в селските райони, нито в градските зони, и не могат да бъдат финансирани нито по едната програма, нито по другата. Лиляна Павлова обеща те да бъдат във фокуса на нейното внимание.  

Като своя трета задача кандидатът за евродепутат посочи продължаване на стратегическите инвестиции.
 
„Фокусът оттук нататък, освен благоустрояване и създаване на добра среда, трябва да бъде и оставане на младите хора – да живеят и работят тук”, отбеляза Павлова. Тя открои Варна като един прекрасен пример с развиване на сектора на информационните и телекомуникационни технологии, които създават работни места.

Повишаването на доходите може да стане със стимулиране на бизнеса, а не с регулации. Специално във Варна приоритетно могат да се финансират иновациите и развиването на града като иновационен хъб. Може да бъде осигурено и по-голямо финансиране за икономическите зони в триъгълника Дългопол-Девня-Аксаково. 

Решенията и успехът в Европейските институции понякога стават с диалог, понякога с компромиси и консенсуси, но с твърдост и дипломация. Това показва опитът на Лиляна Павлова, придобит докато тя оглавяваше министерството, отговарящо за първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

За да може при приемане на европейското законодателство да се отразяват националните ни специфики, в Европейския парламент трябва да бъде изпратен силен, компетентен, знаещ и можещ отбор. По думите й сегашният екип на колегите й в Брюксел е направил много за това да не се допускат повече двойни стандарти. 

„Резултатите от предстоящите евроизбори у нас са важни, защото държавата ни е тръгнала по един определен път на икономическо развитие, подем, създаване на нови работни места всеки месец, а в някои региони и всяка седмица. В България се откриват нови предприятия, нови заводи и производства. Ниска безработица, чуждестранни инвестиции и увеличаване на износа – това е бъдещето на България. С подкрепата и на европейското финансиране се благоустроява и се променя обликът на нашите градове. Тази стабилност, която имаме от тази гледна точка, е важна за страната ни да продължи”, изтъкна кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС.

Целият разговор с Лиляна Павлова е в прикаченото аудио.