Китайски фирми с интерес за изграждането на автомагистрала Черно море
Китайски фирми с интерес за изграждането на автомагистрала Черно море / снимка: БГНЕС

Китайски лидери обещаха да се стремят към по-тясно сътрудничество с България в области от инфраструктурата и земеделието до науката и туризма, предаде агенция Синхуа.

"Икономиките на Китай и България взаимно се допълват и предлагат широки перспективи за сътрудничество", заяви китайският премиер Ли Къцян на среща с българския президент Росен Плевнелиев.

Плевнелиев, който е на четиридневна държавна визита, е първият държавен глава на посещение в Китай през 2014 г. Визитата му съвпада с 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, отбелязва Синхуа.

Ли Къцян заяви, че Китай разполага с модерни технологии и богат опит във високоскоростните влакове, автомагистралите, ядрената енергетика и ВЕЦ и би желал да участва в изграждането на българската инфраструктура.

Китай подкрепя по-тясно двустранно сътрудничество в земеделието, науката и образованието и туризма и очаква България да създаде добри условия за китайските инвеститори и да облекчи визовите процедури за китайските туристи, добави китайският премиер, цитиран от БТА.

Ли Къцян подчерта ангажираността на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Западна Европа и призова за обхватно и балансирано развитие на китайско-европейските отношения. По-късно Росен Плевнелиев се срещна и с председателя на китайския парламент Чжан Дъцзян. Чжан направи преглед на добрата основа на сътрудничеството между парламентите на двете страни и призова за повече обмен на опит в законотворчеството и държавното управление и повече работа на двата парламента за насърчаване на двустранните отношения.

Росен Плевнелиев заяви, че България би желала да работи по-тясно с Китай и да приветства участието на китайски компании в българската инфраструктура и в други области, отбелязва Синхуа.

От думите на президента стана ясно, че вече има конкретно предложение от двете водещи китайски държавни строителни фирми за изграждането на автомагистрала "Черно море". Държавният глава очаква предложеният меморандум да бъде разгледан от българските институции. Изграждането на АМ "Черно море" е един от предложените от страната ни проекти за финансиране в рамките на Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, който предвижда кредитна линия от 10 млрд. щ.д., предава БГНЕС.

Плевнелиев заяви, че България ще играе конструктивна роля в насърчаването на отношенията с Китай и на отношенията между Централна и Западна Европа и Китай.