Проучване за хранителните навици на българите, направено по поръчка на популярна марка кулинарни продукти, показя, че готвенето започва да играе все по-голяма роля в живота на българката.
Проучването обхваща 1000 потребители и е разработено от IPSOS България. Според данните за 92% от дамите готвенето е от изключителна важност, тъй като им помага да се чувстват ценни и признати от своето семейство. Българката вярва, че е важно да готви за близките си (94%) и се чувства удовлетворена, когато го прави (93%).
Средната цена, която харчим за приготвянето на предпочитаните ястия обикновено не надвишава 10 лева, с които готвим предимно ястия с месо (30%) и салати (17%). Сред най-често приготвяните ястия е пиле с картофи на фурна – (3 пъти месечно). В топ 5 на любимите ни гозби се нареждат още пиле с ориз и картофи, мусака и шопска салата.
Освен емоционалните ползи, които носи, готвенето допринася и за по-голям контрол над бюджета на домакинството - сами избираме продуктите, контролираме тяхното качество и количество. Не на последно място избираме каква цена да платим. Именно тези ползи са причината участничките в допитването да твърдят, че готвенето е важно за тях (94%), и е култура (87%).
Изследването е проведено сред жени на възраст 25-45 години (в големи и средни градове), които живеят в домакинства с 3 и повече членове и готвят минимум три пъти в седмицата.