Фондация Пламен Горанов вади нови снимки от трагедията пред общината
Фондация Пламен Горанов вади нови снимки от трагедията пред общината / Фейсбук

Фондацията, носеща името на запалилия се на 20 февруари Пламен Горанов отправи искане до прокуратурата да извади най-сетне наяве истината за обстоятелствата около случая, довели до смъртта на варненеца. То има форма на молба и е отправено изрично и към главния прокурор Сотир Цацаров, пише Petel.bg.

„Повод за настоящата молба е безпокойството ни, че половин година след трагичното събитие Районна прокуратура – Варна все още не е оповестила какво точно се е случило. На 24.07.2013 г. Варненската районна прокуратура обяви, че разследването за смъртта на Пламен Горанов е приключило и резултатите ще бъдат обявени на 30.07.2013 г. Оповестяването на тези резултати обаче не се осъществи и до днес, без да се дадат каквито и да е обяснения. Притесняваме се, че се прави опит да се скрие истината от обществото“, пише в писмото на фондацията до прокуратурата.

Приятелите на Пламен Горанов, които са в основата на фондацията, вече официално регистрирана, изразяват и мнение, че случилото се не е самоубийство, а „фатална грешка в дръзкия му план да постави ултиматум пред корумпираната управа на морския град“.

Те дават много доводи в подкрепа на тази своя хипотеза  - не е споделил с никого намерението си да се самозапали, дори във вечерта преди случилото се не е оставил предсмъртно писмо, протестът му е съдържал ултиматум към кмета Кирил Йорданов и общинския съвет, крайният срок на който изтича девет часа и половина след като е пламнал.

„Въпросът как точно е пламнал Пламен Горанов умишлено се премълчава от разследващите органи и до днес. Фондацията разполага с анонимни снимки на очевидци, които показват как около горящото му тяло са се суетили няколко минувачи и общински служители, но никой не се е намесил, за да му помогне и да загаси огъня. Снимка на втори горящ предмет високо на стълбите до входа на общинската сграда във Варна дава повод за още съмнения. Подозираме, че това е дреха, която единият от охранителите, който е бил в досег с Пламен, е свалил от себе си запалена“, се казва в писмото на фондацията.

Исканията, които тя оправя, са да бъде оповестен крайният акт, с който е приключило разследването, а също така кадрите от видекамерите, запечатали случилото се на 20 февруари, да бъдат видени от посочени от фондацията представители. Това ще помогне да се обясни най-добре ситуацията, а и да се потвърди пред обществото, че няма укрити обстоятелства около запалването на Пламен Горанов, смятат неговите най-близки приятели.