Енерго-Про: Очаквайте повече аварии по ел. мрежата
Енерго-Про: Очаквайте повече аварии по ел. мрежата / снимка: Дарик Варна
Енерго-Про: Очаквайте повече аварии по ел. мрежата
67218
Енерго-Про: Очаквайте повече аварии по ел. мрежата
  • Енерго-Про: Очаквайте повече аварии по ел. мрежата

За повече аварии и прекъсвания на тока предупредиха от Енерго-Про, ако бъдат приети поредните промени в Закона за енергетиката. Готвените поправки ще струват десетки милиони на електроразпределителното дружество, които могат да бъдат компенсирани единствено чрез намаляване на инвестициите. А това означава амортизиране на мрежата и повече аварии по нея. От енергото обявиха, че предложените промени са пореден удар върху тяхната дейност след понижението на цената на тока.

„На 1-ви август бяха приети нови, по-ниски цени на електрическата енергия.  За нас тези цени са абсолютната долна граница на приходи, с която можем да изпълняваме своята дейност.  Как ние ще оживеем с тези приходи, които не покриват основни експлоатационни разходи, амортизации, технологични разходи. Ние имаме реален технологичен разход 14%, а ДКЕВР ни определи  11%. Тези 3% за нас са милиони левове, които не получаваме, а поддържаме мрежата всеки ден и плащаме заплати. Как ние ще успеем да осъществяваме своята дейност като направим крайния възможен компромис с инвестирането?“, каза Стефан Абаджиев, управител на Енерго-Про Варна.

По думите му от 2005 г. до сега за първи път електроразпределителното дружество на практика е оставено без инвестиции. „Тази година ние имаме нулева година за нашия инвестиционен процес, т.е. имаме инвестиции, но те са на абсолютния минимум“, коментира енергийният шеф.

Той допълни, че електроразпределителното дружество все още се движи с  инерцията на натрупаното през годините, т.е. тази зима не ни очаква прогнозираният ръст на авариите. Ако обаче има нова корекция в цената на тока или бъдат приети законовите промени, веднага ще възникнат проблеми.

„В момента балансът цена-качество става все по-труден. Ако тази година ние все още успяваме да влизаме в рамките на този баланс и успяваме бързо да реагираме при авариите, то ако авариите се увеличат с определен процент, ние вече няма да можем да го направим, защото трябва да наемем допълнителен брой екипи. В момента екипите ни работят на границата на законовия предел, екипите няма да могат да поемат по-голямо натоварване“, добави Абаджиев.

От Енерго-Про са изчислили, че осемте предложения за промени в Закона за енергетиката, внесени за разглеждане в Народното събрание, ще им струват между 50 и 70 млн. лева годишно за допълнителни дейности. Ще са необходими и инвестиционни вложения в размер на над 300 милиона лева за Енерго-Про.

Една от поправките дава възможност на клиента да не си плати сметката са ток, ако тя е по-висока с 50% от средната сметка за ел. енергия за период от 6 месеца назад и ако той е подал възражение в дружеството за това. До разрешаването на спора потребителят има право да не плати на енергото, което ще струва на дружеството 2,6 млн. лева годишно.

Друга промяна в закона предвижда отпадане на таксата от 19 лева за повторно включване при прекъсване на тока заради неплащане. Разходите за електроразпределителното дружество в този случай ще възлизат на над 3,3 млн. лева на година.

От Енерго-Про са сметнали, че годишно трябва да отделят над 43,8 млн. лева, ако клиентите получат право да искат метрологична експертиза на електромерите си, като разходите са за сметка на дружеството. Експертизата на един електромер струва средно 50 лева, като в тази цена се включват разходите за бензин, труд и др., обясни Абаджиев.

В законопроекта е записано също, че при отклонения от утвърдените показатели за качеството на доставената енергия в рамките на 10 дни в месеца, клиентът е освободен от плащане на сметки, а ЕРП-то дължи обезщетение на клиента за претърпените имуществени и неимуществени вреди. За една година това ще струва на Енерго-Про 14,3 млн. лева.

„Ние разбираме тази мярка така: От нас се изисква да гарантираме определено качество, т.е. ние трябва да отстраним възможностите за нарушение на закона от наша страна. Като инвестиция една рехабилитация, не подмяна на мрежите, на нас би ни струвало 300 млн. и 110 хил. лева".

По думите на Абаджиев експлоатационните дружества имат една мечта – да инвестират. „Ако ние можем да инвестираме сега ударно, то след това ще имаме по-малки проблеми, по-малко аварии, по-малко главоболия, ще можем да съкратим персонал, да оптимизираме много неща. В България въпросът за инвестициите се решава от независимия регулатор. В момента балансът цена-качество става все по-труден. Ако тази година ние все още успяваме да влизаме в рамките на този баланс и успяваме бързо да реагираме при авариите, то ако авариите се увеличат с определен процент, ние вече няма да можем да го направим, защото трябва да наемем допълнителен брой екипи. В момента екипите ни работят на границата на законовия предел и няма да могат да поемат по-голямо натоварване“, каза още управителят на Енерго-Про.