доктор Елеонора Желева
доктор Елеонора Желева / Медицински университет - Варна
В детското отделение за интензивно лечение на УМБАЛ "Св. Марина" имат нужда от уред за измерване на билирубин по ниенвазивен начин и апарат за мониториране на сатурация за новоредени 
Д-р Елеонора Желева
95606
Д-р Елеонора Желева
  • Д-р Елеонора Желева
В детското отделение за интензивно лечение в болница „Света Марина” преди дни са приели за лечение двумесечно кърмаче с изключително рядката диагноза пропионова ацидемия. Това разкри в интервю за Дарик д-р Елеонора Желева, завеждащ детското интензивно отделение в най-голямата варненска болница.  

Болното кърмаче е от Добрич. Постъпило е за лечение миналата седмица. За да се установи точната му диагноза, варненските лекари са прибегнали до услугите на Националната генетична лаборатория в София. 

Пропионовата ацидемия е изключително рядко генетично заболяване, което се среща при 1 на 2000 деца, изтъкна д-р Желева. 

30-годишен юбилей отбеляза Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“

Детското отделение за интензивно лечение в „Св. Марина“ разполага с 10 легла. В него се оказват реанимационни действия на пациенти от 0 до 18 години от Североизточна България с терапевтични, хирургични, инфекциозни, токсични и други критични състояния. Патологията в детска възраст е твърде разнообразна като се започне от травми и  интоксикации, много тежки хронични заболявания, сепсис, тежки пневмонии и много тежки неврологични случаи. От години лекува успешно и най-малките неонатологични пациенти.

В структурата работят 7 лекари. На разположение са и четирима специалисти - детски кардиолог, ендокринолог, детски невролог и неонатолог. Отделението работи в тясна връзка с клиниките по педиатрия. Готови са и да помагат с интензивното лечение на пациенти след трансплантации, каквито е болница „Света Марина” вече могат да се извършват.

„Самите ние не знаем всеки ден пред какъв случай ще се изправим. Предизвикателството обаче ни кара непрекъснато да се обучаваме и да търсим нови знания. Медицината не е стандартна наука, тя непрекъснато се развива и е динамична”, отбеляза шефът на детското спешно отделение. 

Смъртността в отделението за интензивно лечение миналата година е била 22 %. По принцип смъртността в детските интензивни отделения в световен мащаб е висока и може да стигне до 40 на сто, отбеляза д-р Желева.  

„Заедно плачем и заедно се радваме с пациентите”, разкри още специалистът. 

Преди Детското отделение за интензивно лечение отбеляза 30-годишен юбилей
Преди Детското отделение за интензивно лечение отбеляза 30-годишен юбилей Медицински университет - Варна

Въпреки че родители на бивши пациенти помагат с дарения, детското спешно отделение има нужда от закупуване на апаратура. Нужен е апарат за придвижване на деца на апаратна вентилация до други структури на болницата. Изключително належащо е и осигуряване на специфичен уред за измерване на билирубин по ниенвазивен начин и апарат за мониториране на сатурация за новоредени. 

„Винаги съм предпочитала да работя с деца, но съм работила по-често от страната на  анестезиолога. Работата в момента ме обогатява много професионално, но човешки в доста моменти ме разстройва. Пряката среща с болката, мъката, страданието на детето и родителите е един момент, който много малко лекари могат да игнорират  и да не пренесат по някакъв начин със себе си извън работната обстановка”, призна д-р Елеонора Желева.