Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Делата за приватизацията на девненския завод са в доста напреднала фаза, а с казуса се е заел и главният прокурор, обясни премиерът
Десетки предприятия у нас са разграбвани по начина, по който това е направено с „Полимери”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като посети фалиралия химически завод в Девня. По думите му оборудванията на цели фабрики са изнасяни, а държавата непрекъснато плаща за „изчистване на стари бакии”.

Премиерът за приватизацията на „Полимери”: Грабеж!

Според Борисов в „Полимери“ е извършена разбойническа приватизация, а резултатът е една екологична бомба. Делата са в доста напреднала фаза, а с казуса се е заел и главният прокурор, обясни премиерът. 

Община Девня

„Аз съм убеден, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж, ще си получат заслуженото”, заяви Бойко Борисов. Той изрази надежда, че антикорупционният закон и бъдещото антикорупционно звено ще се занимават с подобни казуси.

Борисов към протестиращите от Крайморска Добруджа: Нива по нива ще гледаме


Премиерът успокои, че няма опасност за жителите на Девня и региона от екологичната бомба, каквато представлява трихлоретанът в „Полимери“.

Утилизацията на 2600 тона от опасното вещество ще започне до дни, като се предвижда да продължи около 10 месеца.  Химикалът ще бъде обезвреден във Франция, като ще бъде транспортиран до там с комбиниран транспорт. Първо ще бъде товарен на автоцистерни, а от там на влакови композиции. Това се налага заради липсващите жп релси, разпродадени след фалирането на химическия завод.

Бойко Борисов спря заповедта за забрана на строителство и земеделие в крайморска Добруджа

Основният проблем  ще бъде получаването на разрешителни за преминаването на трихлоретана през страните от Европейския съюз. Веществото е силно опасно и подлежи на транспортиране при специален режим, обясни областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Той припомни, че за аутилизацията на трихлоретана от държавния бюджет са осигурени близо 15 милиона лева. Парите ще бъдат предавани по акредитивна сметка. По този начин  изпълнителят ще получава средствата поетапно, при свършена работа.

Всички обезопасителни мерки са заложени в условията на обществена поръчка, увери областният управител.  

По-рано тази година тоновете трихлоретан бяха преместени от компрометирания резервоар в съседния здрав. Той може да издържи още около година и половина-две, разкри кметът на Девня Свилен Шитов. Действията по транспортиране на трихлоретана трябва да са много внимателни, тъй като процесът не е толкова елементарен, предупреди той . Според него тепърва ще има рискове за района.

Държавата се нарежда на опашката на кредиторите на „Полимери”

След като започне утилизацията, държавата ще се нареди на опашката на кредиторите на „Полимери”, посочи губернаторът Пасев. Според него обаче няма как държавата да бъде овъзмездена, тъй като в завода не е останало почти нищо за разпродаване.
 
Наскоро теренът на „Полимери” с площ над 1200 декара беше продаден на пловдивската фирма  „Хъс”, която има намерение да го превърне в завод за скрап. „Новият собственик на практика е дошъл да нареже завода докрай и да го приключи. Това е историята на българския преход”, заключи премиерът.