/ netinfo
Над 20 закона, освен Конституцията, трябва да бъдат променени, ако се ратифицира Истанбулската конвенция, е равносметката на ВМРО. Парламентарната група на "Обединени патриоти" вече работи по проект от закони, чрез които ще бъде въведена правната норма на спорния документ без необходимостта да се прилага т.нар. джендър терминология, коментира в Стара Загора депутатът Александър Сиди.
 
Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до по-сериозна защита на жените, претърпели насилие, е мнението на народния представител. Според него, за да има по-ефективна защита, трябва да има законодателни промени, които да активират службите,  да се работи в посока превенция на подобни случаи. От ВМРО ще настояват и за разкриване на повече кризисни центрове за хора, жертви на насилие.
 
Как Истанбулската конвенция заплашва семейство като основна ценност?

Опитът на БСП за референдум по темата за ратификацията на Истанбулската конвенция депутатът определи като „странен политически ПР”, тъй като въпросът бил грешен. „Няма как в национален референдум да се пита против ли сте срещу т.нар. Истанбулска конвенция. Ето защо, ние предлагаме допитването да съдържа следните три въпроса:

-„За” ли сте въвеждането на джендър и трети пол в българското законодателство

-„За” ли сте въвеждането на джендър обучение в българските училища

-Подкрепяте ли еднополовите бракове”.
 
Светият синод: Истанбулската конвенция отваря вратите към морален разпад

ГЕРБ правят друг прочит на документа и това е тяхно право, коментира Сиди, според когото ратификацията или не на конвенцията обаче няма да доведе до влошаване на коалиционните взаимоотношения.