Книга представя старозагорски военачалници от Балканските войни
Книга представя старозагорски военачалници от Балканските войни / Областна администрация

За личния принос на генералите и висшите офицери от Старозагорския регион, взели участие в Балканските войни, разказва в книгата си Ангел Динев. В монографията си „Видни старозагорци командвали Българската армия през Балканските войни (1912 - 1913 г.)" авторът представя шестима генерали и един полковник- ген.-лейтенант Михаил Савов, генерал Стефан Тошев, ген.-майор Вълко Велчев, ген.-майор Георги Абаджиев, генерал-майор Стефан Азманов, генерал-майор Петър Салабашев и полковник Димитър Азманов.

Авторът споделя, че работата му по изследването на военната история на Стара Загора, започва още през миналата година. „В националната ни историография-посветена на периода нова българска история, донякъде се неглижира приноса на нашите върховни пълководци за постигнатите блестящи победи от българската армия. Акцентираше се по-скоро на героизма, на храбростта, проявени от народа ни през войните. Ако обаче бойците не са мотивирани, и не са под властта на един достоен водач, победите нямаше да станат факт. За наша радост, като старозагорци, ние имаме тези личности, за които се знаеше много малко.Това беше и един от основните мотиви за написването на книгата ми", коментира Динев.

Генерал-лейтенант Михаил Савов заедно с държавния глава цар Фердинанд определя насоките на военната политика на България, увековечавайки завинаги името си с победоносните сражения при Лозенград, Бунар-Хисар - Люлебургас и в крайна сметка със спечелването на войната срещу петвековния поробител. Генерал-майор Стефан Тошев достига едни от върховете на българското военно изкуство, водейки своята 1-ва Софийска дивизия в първите решителни боеве от войната при Селиолу - Гечкенли, като допринася и за победата при Бунар-Хисар - Люлебургас. Активните действия на генерал-майор Вълко Велчев на Източния сектор на Одринската крепост в края на октомври и началото на ноември 1912 г. постигат голяма стратегическа изненада за командуването на Одринския турски гарнизон и го поставят в крайно затруднено положение. Полковник Георги Абаджиев ръководи успешно бойните действия на 1-ва Дунавска бригада на левия фланг на ІІІ-та армия в стратегическите настъпателни операции при Лозенград и Бунар-Хисар - Люлебургас. Като началник на оперативния отдел на ІІІ-та армия, подполковник Стефан Азманов има заслуги за оперативното планиране и ръководство на действията й, на острието на главния удар на Българската армия по решаващото Цариградско направление, където са изковани знаменитите победи на нашата войска във войната. Полковник Петър Салабашев ръководи достойно действията на 1-ва конна бригада, допринася за разузнаването пред фронтовете на І-ва и ІІІ-та армия и за освобождаване на долното течение на р. Марица, като командуващ самостоятелния Хайраболски отряд. Капитан Димитър Азманов изпълнява със забележителен успех задълженията си на началник-щаб на Северния отдел на Източния сектор на Одринската крепост и свързва завинаги името си с отличната подготовка и организация на настъпателната операция на частите от отдела, които получават високата чест да извършат главния удар при щурма на крепостта от 11 до 13 март 1913 г.

Научният труд „Видни старозагорци командвали Българската армия през Балканските войни (1912 - 1913 г.)"е с тираж 500 броя и посветен на честванията от 100-годишнината от обявяването на Балканската война на 5 октомври 1912 г. в Стара Загора. Монографията е издадена с финансовата подкрепа на областния управител на Стара Загора Недялко Недялков, който е и председател на Областния инициативен комитет за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на Балканската война.

В Балканските войни участие са взели 36 000 старозагорци. От тях на фронта са загинали 4500, а ранените са били 17 400.