Американци финансират археологически проучвания край Стара Загора
Американци финансират археологически проучвания край Стара Загора / Dariknews.bg

Американска компания, занимаваща се с добив на злато, медна руда и други природни богатства ще финансира археологически проучвания на Праисторическата могила на Старозагорските минерални бани, обявиха от Регионалния исторически музей. Осигурената сума е 5000 евро като тя ще бъде предоставена на екипа на старозагорския музей чрез договор с Института за археометалургични изследвания в Лондон.

„Договорът беше подписан в началото на тази седмица. Това е едно уникално събитие в културния живот на Стара Загора в последните десетилетия. В период на икономическа стагнация, на солидно орязан бюджет за култура, тези свежи пари ще помогнат изключително много на нашата дейност.

Преди няколко седмици в община Стара Загора имаше среща на ръководителите на културните институции в града с главния финансист на общината Цанка Ганева. На тази среща бяхме уведомени, че всички културни институции трябва да положат сериозни усилия за осигуряване на външно финансиране.

Аз си взех сериозна бележка от това изказване, тъй като смятам, че тя е сред най-компетентните хора в общината когато става дума за финанси. И благодарение на съдействието на главен асистент Петър Калчев за няколко седмици успяхме да осигурим такова външно финансиране за работата на Музея", коментира директорът на Регионалния музей Ангел Динев.

Очаква се средствата да бъдат получени в началото на май. Тогава ще стартира и същинската работа по Праисторическата могила на Старозагорските минерални бани.

„До 20 април е срокът, в който ние трябва да поискаме разрешение за теренни проучвания. След това ще са необходими още десетина дни, за да ни издадат такова и да изпратим документацията в Лондон. Очаквам в началото на май да започнем работа. Екипът, който ще прави разкопките и проучванията ще бъде само български. Единственият ангажимент на английските ни партньори е ако бъдат открити някакви артефакти, да ги изпратим в Лондон и там да бъдат изследвани и проучени. Нямаме обаче никакъв ангажимент към компанията, която осигурява средствата", обясни Петър Калчев, който ще бъде ръководител на екипа.

Това ще бъдат вторите археологически разкопки, осъществявани от Регионалния музей през 2014 г. Първите са свързани с откритията, осъществявани покрай изпълнението на Водния проект.

„Това, което сме открили до този момент са основите на Чифте Баня, жилища, които са изгорели, но все още не е ясно дали при опожаряването на града през 1877 г. или по друго време и нещо, което Димитър Янков изказа предположение, че е средновековна църква. Според другият ръководител на екипа Атанас Тодоров обаче не става дума за църква", коментира директорът на музея Ангел Динев.