/ / iStock/Getty Images
Сепсис е вероятната причина, която е довела до смъртта на 3-годишното дете, за което по-рано днес стана ясно, че е починало в "Пирогов" в четвъртък, съобщава "24 часа".

Здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - "Пирогов", Университетската "Лозенец" и Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Причината е, че момченцето е преминало и през трите болници преди да се стигне до фаталния край.

Проверяват три столични болници заради смъртта на дете

Според родителите, момченцето е закарано в детската болница, защото получило обрив, вероятно причинен от коксаки вирус. От там обаче отказали да го приемат, защото леглата в болницата били запълнени. Родителите отиват и в болница "Лозенец". Прегледът продължил 10-15 минути, като според лекарите там, детето е било без температура и е вървяло само. Назначено му е лечение. Когато се прибират вкъщи обаче състоянието на момченцето се влошава и родителите отново отиват в детската болница, където се полагат необходимите грижи, но състоянието му много бързо се влошава и в почти терминално състояние го откарват в "Пирогов". Въпреки положените усилия и грижи от страна на спешните медици там, детето е починало.

Прокуратурата протестира решението на Калпакчиев да оправдае стоматолог за смъртта на дете

Коксаки вирусите принадлежат към групата на ентеровирусите. Те се предават по въздушнокапков път, поради което инфекцията много лесно се разпространява в ясли и детски градини. Заболяването е заразно. Предава се по фекално-орален път чрез пряк контакт със слюнка или фецес на инфектирани. Най-често коксаки-вирусната инфекция протича с грипоподобни симптоми и преминава, без да се предприема специфично лечение. В други случаи обаче вирусите могат да засегнат кожата, храносмилателната, дихателната система, мускулите и сърцето, предизвиквайки по-сериозни заболявания. Поради тази причина клиничната картина и оплакванията при децата могат да са много разнообразни.

6-годишно дете почина в търговищката болница, има съмнения за менингит​​​​​​​

В повече от 50% от случаите заболяването протича много леко, дори без специфична клинична картина. В тези случаи инфекцията се самоограничава в рамките на около 3 дни. Обикновено повишената температура е причината, която кара родителите да потърсят медицинска помощ. В следващите ден-два се появяват мехурчета по задната стена на фаринкса, небцето, устната лигавица, езика. Към третия ден се появява и обрив предимно по дланите и ходилата. Той може да се изяви само със зачервяване или с развитие на болезнени мехурчета.