областен управител
областен управител / областна администрация Сливен
Редовно заседание на Областния съвет за сигурност се проведе в Сливен под председателството на областния управител Чавдар Божурски. В него участваха ръководителите на ДАНС, ОД на МВР, РД „ПБЗН“, РЗИ, ЦСМП, Военното окръжие, зам.командирът по логистиката на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен.

Целта на заседанието бе да се оцени средата на сигурност на територията на областта, както и готовността на институциите за действие при кризисни ситуации, бедствие и терористична заплаха.

Всички институции са изработили план за действие при бедствие и кризисни ситуции, съобщиха участниците в заседанието. Формирование от 25 души и техника от Центъра за подготовка на специалисти е в готовност да реагира за предотвратяване на бедствия при зимни условия. Центърът за спешна медицинска помощ разполага с 9 мобилни екипа, 2 от които – реанимационни, има и 1 транспортен екип, а при възникване на криза могат да бъдат сформирани още 4 екипа.

Всички 18 санитарни автомобила са снабдени с реанимационно оборудване, като 6 от тях са високопроходими. Седемте болници в Сливен и Нова Загора осигуряват общо 1000 болнични легла, лечебните заведения са снабдени с лекарства и агрегати при проблеми с електрическото захранване.

При нужда на разположение могат да бъдат още 100 легла от Военната болница в Сливен. Техниката, с която „Пожарна безопасност и защита на населението“ е в готовност да реагира при бедствия и кризисни ситуации, е от 19 автомобила, 2 от които са комбинирани, 2 УТВ, 1 АТВ и други.

Във връзка със зимната обстановка ръководството на Областната дирекция на МВР е провело срещи с дирекциите в съседните областни градове. Направена е тренировка за действие при евентуално извършена опасна престъпна дейност. Миграционните процеси са под наблюдение. Директорът на ДАНС Николай Чиликов съобщи, че към момента няма данни за процеси на радикализация в Сливенска област.

„Смятам, че институциите са създали организация за реакция при необходимост, независимо каква ще бъде ситуацията. А това предполага, че ще бъдат взети адекватни решения“ – обобщи в края на заседанието областният управител Чавдар Божурски.