Сливен отбеляза 129 години от Съединението на България
Сливен отбеляза 129 години от Съединението на България / netinfo

С военни почести, издигане на националния трибагреник и ритуал по полагане на венци и цветя Сливен отбеляза 129 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пред паметника на Хаджи Димитър в града почит към паметта на личностите, осъществили националния идеал за обединение отдадоха кметът на община Сливен инж. Кольо Милев, областният управител на област Сливен Валя Радева, заместник-председателят на Общински съвет-Сливен  д-р Ганка Василева и общински съветници. Историческата дата уважиха още военнослужещи от формирование 22 220, ръководството на ОД на МВР и Регионален инспекторат по образование –Сливен, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите, ученици, представители на политически партии, общественици и родолюбци.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е най-великото национално дело след Освобождението на България. През февруари 1885 година в Пловдив, по инициатива на нашия земляк Захари Стоянов е създаден Български таен централен революционен комитет, който в своята програма обявява: „Комитетът желае щото тази земя, населена с българе, да се управлява по български. Ние не желаем да владеем над другите и затова не дозволяваме да ни владеят други. В нощта на 5 срещу 6 септември към Пловдив се придвижват въстанически сили. Заедно с войските, ръководени от майор Данаил Николаев, влизат в града, обкръжават конака, свалят от власт губернатора на Източна Румелия и обявяват съединението на България.
Сливен е едно от селищата, взели дейно участие в подготовката на това паметно събитие.
В създадения през месец май Български таен централен революционен комитет под ръководството на Захари Стоянов се присъединяват патриотично настроени интелигенти, ръководители на спортни и културни дружества, недоволни от източно румелийското правителство и висши военни. Сливенци се включват във всички протестни акции пред Европейската комисия за Източна Румелия през 1878-1879 година, с което оставят верни на революционните традиции и борческия дух на нашия град.

Днес с почит и уважение произнасяме имената на сливенските съединисти Димитър Куртев, Димитър Сяров, Манол Георгиев и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов. Те поемат историческата отговорност да реализират и защитават святото дело, жадувано от цял народ. Всички те дават на майка България от своята сила и вяра и така успяват да я направят държава.

Тържеството по случай годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия  продължи с концертна програма на Военния духов оркестър при Военно формирование 22 220. Ритуалът се организира от община Сливен и Военно формирование 22 220 в града.