Приключи Съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили 12”
Приключи Съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили 12” / Стоян Даракчиев

 

Съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили 12” завърши на 3 август. Подготовката се провежда ежегодно от 2009 г. и е най-голямата съвместна подготовка от Плана за 2012 г. на територията на България, координирана от Командването на Морската пехота на САЩ в Европа.

На територията на България  обучението се провежда от месец април до месец август 2012 г. и включва наземни операции на Учебен полигон “Ново село”, въздушнодесантни и военновъздушни операции на авиобаза „Безмер” и др.

Участници на територията на България са сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, формирования от Сухопътните войски, Военно-въздушните сили и Военноморските сили, Националния военен университет, Висшето военноморско училище, Военно-медицинска академия, самолет С-27 J и вертолети “Кугар" от ВВС и военнослужещи от служба "Военна полиция“ – 1200 военнослужещи; подразделения, транспортни самолети КС-130 от Морската пехота на САЩ в Европа – 350 военнослужещи; подразделения от СВ на Сърбия и Македония и Морската пехота на Украйна – 150 военнослужещи.

Целите на подготовката са споделяне на доктринални и тренировъчни концепции и разнообразни тактики, техники и процедури; подготовка на личен състав и подразделения от декларирани формирования за участие в мисии на НАТО; подобряване на оперативната съвместимост между съюзниците от  НАТО и страни - партньори.

Военнослужещите имаха възможност да усвоят най-доброто от съвременните тактики, техники и процедури, разработени от Въоръжените сили на САЩ на основата на богатия опит от последните конфликти, с цел ефективно противодействие на постоянно променящите се тактически способи, използвани от терористичните, бунтовнически и паравоенни групировки.

Съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили 12”  включва и  инженерен проект за хуманитарно подпомагане. Съвместен българо-американски инженерен екип реновира 5 санитарни помещения в Детска градина „Слънце“ в Ямбол.

Работата по проекта за хуманитарно подпомагане започна на 2 юли и завърши на 30 юли тази година. Стойността на проекта е 17000 долара, осигурени от Посолството на САЩ. Разходите за транспорт и работна сила не са включени и се поемат от военните формирования.

Ръководител на проекта от американска страна е гънари сержант Джерик Кростън, а от българска страна – сержант Иван Русев.

Екипът се състои от 9 военнослужещи от 42 механизиран батальон – гр. Ямбол и 11 военнослужещи от Въздушно-наземна бойна група със специално предназначение на Морската пехота на САЩ.